Power granola z suszonymi borówkami

studio kuchnia | Power granola z suszonymi borówkami

Domowa granola jest znacznie lepsza, zdrowsza i łatwa do zrobienia! Jest to moje codzienne śniadanie ze świeżymi owocami i jogurtem lub kefirem, ale również jogurt kokosowy jest pyszną i słodszą alternatywą. Granola napełnia, daje energię oraz zawiera dużo składników odżywczych. Wspaniały początek dnia!
Granolę uwielbiam także używać do deserów, jest przepyszna np z lodami!!

czas przygotowania 35 minut

potrzebujesz

500 g orzechów, mieszanka (orzechy laskowe, włoskie, nerkowce, migdały,…)
500 g płatków owsianych
200 g nasion (chia, ze słonecznka, z dyni, siemię lniane,…)
3 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego
50 g miodu
400 g suszonych borówek

przygotowanie

Orzechy, płatki owsiane i nasiona przełożyć do dużej miski, wymieszać z olejem kokosowym i miodem. Wyłożyć na dużą blachę do pieczenia i piec przez 10 minut w temperaturze 150 stopni C. Wymieszać i dalej piec przez 10 minut, ponownie wymieszać i piec jeszcze przez 10 minut. Wyjąć, wystudzić i wymieszać z suszonymi borówkami. Przechowywać w słoiku przez 3 miesiące. Smacznego!