Placki owsiane z borówkami

studio kuchnia | Placuszki owsiane z borówkami

Dzisiaj zapraszam na placuszki owsiane z borówkami. Podałam je z figami, orzechami i syropem klonowym. Aby otrzymać najlepszy rezultat, czyli mięciutkie i pulchne placki, trzeba płatki owsiane moczyć w mleku przez godzinę lub dłużej. Czy robić jak ja, wstawiam płatki z mlekiem na noc do lodówki i rano od razu piekę placuszki.  Placki są bez cukru, pyszne, zdrowe i pieczone z borówkami. Poza sezonem polecam używać borówek mrożonych. 

2 porcje

potrzebujesz

120 ml mleka
4 czubiaste łyżki płatków owsianych
4 łyżki borówek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
olej roślinny do pieczenia
1 figa, pokrojona w plasterki
2 łyżki orzechów włoskich
cynamon
syrop klonowy

przygotowanie

Płatki owsiane wymieszać z mlekiem i odstawić na godzinę lub na całą noc do lodówki aby płatki napęczniały. Następnie dodać sól, sodę, proszek do pieczenia, łyżeczkę cynamonu i borówki. Delikatnie wymieszać.

Rozgrzać niewielką ilość oleju na dużej patelni, nakładać ciasto niewielkimi porcjami. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia, odwrócić i smażyć jeszcze przez minutę.

Podawać na gorąco z figami i orzechami. Posypać cynamonem i polać syropem klonowym.
Smacznego!

studio kuchnia | Placuszki owsiane z borówkami

Oatmeal blueberry pancakes 

120 ml milk
4 heaped tablespoons rolled oats
4 tablespoons blueberries
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon baking soda
pinch of salt
vegetable oil for baking
1 fig, cut into slices
2 tablespoons walnuts
cinnamon
maple syrup

Whisk the oats and milk together, let it rest for an hour or overnight in the refrigerator. Then add salt, baking soda, baking powder, a teaspoon of cinnamon and blueberries. Mix gently.

Heat a small amount of oil in a skillet, bake the pancakes in small portions. Cook them on medium until light brown, flip and cook another minute.

Serve hot with figs and nuts. Sprinkle with cinnamon and maple syrup.