Dutch baby z pieczoną papryką i pomidorkami

studio kuchnia | Dutch baby z pieczona papryka i pomidorkami

Mam dla Was wspaniałe weekendowe śniadanie – dutch baby czyli naleśniki z piekarnika, zwykle pieczone na słodko z dodatkiem owoców lecz ta słona wersja Was nie zawiedzie. Zrobiłam je z pieczoną papryką, pomidorkami koktajlowymi i ciągnącą się mozzarellą. Są bardzo łatwe i warte do zrobienia, możecie je także spróbować na obiad lub na kolację. Tak czy inaczej, proszę zacząć się zastanawiać czy macie wszystkie składniki w domu i zaczynać piec:)

czas przygotowania 40 minut | 2 porcje 

potrzebujesz

ciasto na naleśniki

50 g mąki
3 jajka „zerówki”
100 ml mleka
sól
2 łyżki masła

ponadto

125 g mozzarelli
2 czerwone papryki
100 g pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku, zmiażdżony i posiekany
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz czarny

studio kuchnia | Dutch baby z pieczona papryka i pomidorkami

przygotowanie

Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Papryki przeciąć na pół, wyjąć nasionka i umieścić na blachę skórką do góry. Pokropić oliwą, sokiem cytrynowym i dodać czosnek. Doprawić solą i pieprzem, wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut, następnie dołożyć pomidorki i piec jeszcze przez 15 minut.

Wstawić 2 żeliwne patelnie lub miseczki żaroodporne do piekarnika.
W misce ubić jajka z solą, dodać mleko i przesiać mąkę, wymieszać trzepaczką na gładkie ciasto.
Wyjąć patelnie z piekarnika, rozpuścić po łyżce masła i szybko wlać ciasto naleśnikowe. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut aż naleśnik urośnie i się zrumieni. Mozzarellę pokroić na kawałki i posypać nią naleśniki, wstawić na 5 minut do piekarnika aż mozzarella się roztopi.

Naleśniki podać od razu na gorąco z pieczonymi paprykami i pomidorami oraz polać oliwą spod warzyw. Smacznego!