Chleb wielkanocny

studio kuchnia | Chleb wielkanocny

Miękki z cieniutką, chrupiącą skórką. Ciasto wyrabiane z drożdżami z dodatkiem suszonej żurawiny i suszonego mango. Udekorowany jajkami i migdałami. Chlebek najlepszy jest w ten sam dzień, także możecie ciasto wyrobić dzień wcześniej, ułożyć w formę i odstawić do lodówki. Pół godziny do godziny przed pieczeniem wyjąć z lodówki i upiec. Na pewno wspaniale będzie się prezentował na Waszym świątecznym stole.

2 godz 30 minut

Potrzebujesz

Ciasto

700 g mąki
7 g suszonych drożdży
220 ml ciepłego mleka
2 jajka zerówki
2 łyżki cukru
100 ml oleju roślinnego
szczypta soli
1 łyżeczka kardamonu
2 łyżki posiekanego suszonego mango
2 łyżki suszonej żurawiny
tarta skórka z 1 pomarańczy

Dekoracja

3 jajka zerówki
1 garstka płatków migdałowych

studio kuchnia | Chleb wielkanocny

Przygotowanie

Do dużej miski przesiać mąkę. Zrobić wgłębienie, wsypać drożdże i cukier. Zalać mlekiem oraz dodać olej, jajka i sól. Wymieszać i dodać kardamon, skórkę z pomarańcza, mango i żurawinę. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do ręki. Dodać ewentualnie mąki lub mleka kiedy będzie za suche. Włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić na godzinę w ciepłym miejscu.

Podzielić ciasto na dwie równomierne części, uformować wałki. Skręcić razem, na końcach tworząc kółka. Umieścić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Udekorować 2 jajkami, przykryć i odstawić na 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do 220 st.

Roztrzepać pozostałe jajko, wysmarować wierzch chleba i posypać migdałami. Włożyć do piekarnika i piec przez 10 minut. Następnie przykryć chleb folią aluminiową i zmniejszyć temperaturę do 180 st. Piec jeszcze przez 35 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.

Wesołych świąt:)

studio kuchnia | Chleb wielkanocny