Bułeczki zapiekane z jajkiem i boczkiem

studio kuchnia | Bułeczki zapiekane z jajkiem i boczkiem

Bułeczki zapiekane z boczkiem i jajkiem. Ciasto drożdżowe robione z miodem, tymiankiem oraz pieprzem, nadziewane chrupiącym boczkiem i na twardo gotowanymi jajkami.  Z chrupiącą skórką i miękkim miąższem. Znakomite na śniadanie, jako osobny posiłek, lub dodatek do np. sałatek lub zupy. Wspaniałe na letni piknik. Przepis na 6 dużych bułek, lecz można zrobić więcej mniejszych.

2 1/2 godziny | 6 dużych bułek

Potrzebujesz

Bułeczki

300 g mąki
2 łyżki drożdży w proszku
250 ml chłodnej wody
2 łyżki oleju z oliwek
2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżki miodu
1 łyżka  listków świeżego tymianku
1 łyżeczka soli

Nadzienie

150 g cienkich plasterków  solonego boczku
3 jajka
2 łyżki masła

Przygotowanie

Drożdże wymieszać z wodą, odstawić na 5 minut. Dodać olej i miód, wymieszać. Przesiać mąkę, dodać tymianek, sól i pieprz. Wyrobić  ciasto aż będzie gładkie, trwa to około 8 minut. Ciasto będzie się kleić lecz nie może być mokre, w razie potrzeby dodać mąki. Przełożyć ciasto do (olejem nasmarowanego) naczynia, pozostawić w cieple do podwojenia objętości, około 1,5 godz.

W między czasie ugotować jajka na twardo, ostudzić i posiekać.

Rozgrzać 1 łyżkę masła na patelni, upiec boczek na złoto-brązowy kolor. Ostudzić oraz rozkruszyć nad jajkami, wymieszać.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni.

Ciasto wyjąć, podsypać mąką, krótko wyrobić oraz podzielić na 6 części (lub 10 mniejszych). Kawałki ciasta spłaszczyć, do środka włożyć po 2 łyżki farszu i zawinąć brzegi, dobrze zalepiając.  Ułożyć bułeczki zlepieniami do spodu, w niedużych odległościach od siebie, na posypanej mąką tacy.

studio kuchnia | Bułeczki zapiekane z jajkiem i boczkiem

Odstawić na 15 minut. Roztopić łyżkę masła i posmarować bułeczki. Wstawić do piekarnika na 15 – 20 minut, aż się ozłocą.

studio kuchnia | Bułeczki zapiekane z jajkiem i boczkiem

Smacznego.

studio kuchnia | Bułeczki zapiekane z jajkiem i boczkiem