Stek grillowany z fasolką maślaną i bobem

studio kuchnia | Stek grillowany z fasolka maslana i bobem

Stek grillowany z młodymi ziemniaczkami  zapiekanymi z fasolą szparagową maślaną i bobem we wspaniałym maślanym sosie. Temperatura na zewnątrz nareszcie trochę opadła, i teraz całym dniem myślę o pieczeniu i gotowaniu pysznych obiadów:) 
Gorąco polecam dla całej rodziny!

czas przygotowania 30 minut |  2 osoby

potrzebujesz

2 plastry polędwicy wołowej
6 młodych ziemniaków, przekrojonych na pół
600 g bobu
200 g fasoli szparagowej maślanej, końce odcięte
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 szalotka, drobno posiekana
rukiew wodna
sok z 1/2 limonki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
pieprz + sól
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
1 łyżeczka suszonej papryczki chili (opcjonalnie)

studio kuchnia |   Stek grillowany z fasolka maslana i bobem

przygotowanie

W dużym garnku zagotować wodę z solą, wrzucić bób i gotować przez 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i przepłukać pod zimną wodą. Następnie włożyć ziemniaki i fasolkę szparagową do tej samej wody, gotować przez 15 minut. W międzyczasie obrać bób ze skórki.

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać sok z limonki, fasolkę szparagową, ziemniaki i bób. Upiec na złocisty kolor. Dodać 1/4 szklanki wody i masło, doprawić solą i pieprzem.

Polędwicę oprószyć solą i pieprzem, rozgrzać patelnię grillową na dużym ogniu i piec mięso przez 3 minuty z obu stron. Przełożyć na ciepły talerz, przykryć folią aluminiową. Odczekać 3 minuty.

Podać z pieczonymi ziemniaczkami, fasolką i bobem. Posypać rukwią wodną, pestkami słonecznika i papryczką chili. Smacznego!