Quiche z boczkiem, cukinią i żurawiną

studio kuchnia | Quiche z boczkiem, cukinia i zurawina

Tarta z nadzieniem na bazie serka ziołowego z czosnkiem i jajkami. Boczek i cukinia dodają delikatnego smaku, suszona żurawina wypełnia całość lekką słodką nutą. Koniecznie do wypróbowania:)
Podawać z sałatką z winegretem.

czas przygotowania 45 minut | 2-4 porcje

potrzebujesz

1 arkusz ciasta francuskiego
200 g boczku pokrojonego w kosteczkę
1 cukinia, pokrojona w kosteczkę
1 szalotka, drobno posiekana
3 jajka ‚zerówki’
150 g serka ziołowego z czosnkiem
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka orzeszków pinii
1 łyżka oliwy
sól pieprz czarny

przygotowanie

Ciasto rozwinąć i wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 28 cm. Nakłuć widelcem, przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia i obciążnikiem. Piec przez 10 minut w temperaturze 180 st. Wyjąć obciążnik i arkusz papieru.

Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić szalotkę. Dodać boczek i zrumienić. Dodać cukinię i dusić przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
W misce wymieszać jajka z serem i śmietaną, doprawić solą i pieprzem.

Na dno ciasta ułożyć duszoną cukinię z boczkiem, posypać żurawiną i orzeszkami pinii. Następnie zalać mieszaniną jajeczną.
Piec przez 35 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

Podać na ciepło lub zimno z dodatkiem sałatki z winegretem. Smacznego!

studio kuchnia | Quiche z boczkiem, cukinia i zurawina