Pierogi z szarpanym kurczakiem w sosie kurkowym

studio kuchnia | Pierogi z szarpanym kurczakiem w sosie kurkowym

Pierogi w sam raz na jesienną pogodę, z szarpanym kurczakiem i dużą ilością grzybów. Farsz z samym kurczakiem byłby niesamowicie smaczny, ale dodałam do niego borowiki które znalazłam na spacerze i zrobił się nie z tej ziemi. Dodatkowo, bocznym efektem jest maślany sos kurkowy z tymiankiem i czosnkiem. Pierwszorzędne danie w najlepszym wydaniu. 

przepis na około 30 pierogów

potrzebujesz

ciasto

300 g mąki pszennej typu 500 lub semola rimacinata
3 jajka
3 łyżki oleju extra vierge
szczypta soli

szarpany kurczak

700 g filetu z kurczaka
250 ml bulionu drobiowego
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżeczka kminku w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól + pieprz

farsz

300 g borowików, oczyszczonych i pokrojonych w kawałki
2 szalotki, drobno posiekane
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
50 g startego parmezanu
sól + pieprz

sos kurkowy

200 g kurek
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
50 g masła
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól + pieprz

studio kuchnia | Pierogi z szarpanym kurczakiem w sosie kurkowym

przygotowanie

Filety z kurczaka posmarować przyprawami i czosnkiem, włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem i przykryć folią aluminiową. Piec przez 90 minut w temperaturze 160 stopni C. Wyjąć z piekarnika, ostudzić pod przykryciem, przełożyć do miski, a następnie przy użyciu dwóch widelców rozerwać mięso wzdłuż włókien.

Mąkę przesypać na blat kuchenny lub stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać jajka, olej i sól. Wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Aż ciasto będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 – 10 minut. Podsypać mąką i przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut.

Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć borowiki, dodać szalotkę i czosnek. Smażyć jeszcze przez 3 minuty, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski miksera, dodać parmezan i zmiksować. Następnie wymieszać z poszarpanym kurczakiem.

Ciasto na pierogi podzielić na 4 części, podsypać mąką oraz rozwałkować na cienkie placki. Szklanką wyciąć kółka, na środek nałożyć farsz, brzegi pokropić wodą i przykryć drugim kółkiem, następnie zlepić brzegi.
Gotowe pierogi wrzucić do gotującej się solonej wody i gotować do miękkości, przez około 3 – 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową.

Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć kurki, dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać masło i doprawić solą, pieprzem, sokiem cytrynowym  i tymiankiem. Smacznego!