Mięsne danie jednogarnkowe

studio kuchnia | Mięsne danie jednogarnkowe

Słoneczne, mięsne danie jednogarnkowe z dużą ilością warzyw i lekką pomarańczową nutą. Znajdziecie tutaj młodą kapustę, papryki i czerwoną fasolę. Robione z trzech rodzajów mięs – wołowiny, boczku i kiełbasy chorizo. Pomarańczy aż tak się nie wyczuwa, jednak dodatek dodaje świeżości oraz nadaje orzeźwiający charakter. Nie wiedziałam jak to nazwać, bigos z leczo, egzotyczny bigos,…?,)) Wiem tylko, że jest wspaniałe w smaku i mało pracochłonne. Nie będziecie zawiedzeni!

2,5 godziny | 4 porcje

Potrzebujesz

300 g wołowiny na gulasz
100 g pikantnej kiełbasy chorizo
100 g wędzonego boczku
2 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 młodej kapusty
2 czerwone papryki
1 puszka czerwonej fasoli
2 liście laurowe
1 pomarańcza
1 kostka rosołowa
sól i świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka oleju

Dodatek

200 g ryżu

Przygotowanie

Wołowinę pokroić w kostkę, rozgrzać olej w rondlu z podwójnym dnem. Wrzucić mięso i zarumienić. Chorizo i boczek pokroić w plasterki, dodać do garnka. Smażyć przez 5 minut. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać oraz dodać do mięsa. Dusić przez 10 minut. Zalać gorącą wodą, dodać kostkę rosołową, liście laurowe i słodką paprykę. Dusić przez 1,5 godziny pod przykryciem, na małym ogniu.

Kapustę poszatkować na cienkie paski. Papryki obrać obieraczką, przekroić na pół i wyciąć pestki. Pokroić w cienkie paski. Dodać do mięsa, wymieszać. Ewentualnie dolać wody, przykryć ponownie i dusić przez 30 minut. Ryż ugotować w osolonej wodzie lub wsypać do garnka razem z warzywami, i dolać więcej wody.

Pomarańczę obrać, pokroić w kosteczkę i dodać do rondla. Doprawić solą i pieprzem oraz wsypać fasolę. Dusić jeszcze przez 5 minut.

Podać od razu na gorąco.

Smacznego.

Mięsne danie jednogarnkowe