Marokańska pastilla z kurczakiem

studio kuchnia | Marokańska pastilla z kurczakiem

Pastilla to potrawa Marokańska, zwykle robiona jako kwadratowa bułka nadziewana kurczakiem lub szpinakiem i pełna aromatycznych ziół. Ja przygotowałam pastillę `otwartą` z  kurczakiem i cukinią, zalane serem mascarpone i lekko pikantne. Do takiej aromatycznej potrawy najbardziej pasuje świeża, soczysta sałatka. Koper włoski z chrupiącym granatem i subtelnymi ziołami z sosem vinaigrette. Taka sałatka jest też wspaniała do grilla. Pastillę można zrobić wcześniej i podgrzać w piekarniku na 160 stopni przez 20 minut lub  na zimno można ją zabrać na piknik. Kto jeszcze nie próbował kuchni marokańskiej, polecam to smaczne i łatwe danie,)

40 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

Pastilla

1 cebula
2 podwójne piersi z  kurczaka
1 duża cukinia
1 ząbek czosnku
1 ostra papryczka
1 łyżeczka suszonej kurkumy
1 łyżeczka zmielonego kminku
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 wiązka kolendry
250 g mascarpone
2 jajka
6 płatków ciasta filo
1 łyżka oleju z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz

Sałatka

1 owoc granatu
2 kopry włoskie
3 łyżki oleju extra vierge
sok z 1 limonki
garść listków świeżego estragonu
garść koperka

sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Filety z kurczaka pokroić w 1 cm kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć kostki kurczaka i lekko podpiec. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić oraz dodać do kurczaka. Wymieszać i dalej podpiekać. Cukinię opłukać, pokroić w kostkę i dodać do reszty. Posypać  kurkumą, kminkiem, imbirem oraz cynamonem razem z pokrojoną papryczką. Kolendrę pokroić oraz dodać połowę do całości, doprawić solą i pieprzem.

Mascarpone wymieszać z jajkami oraz doprawić solą i pieprzem. Delikatnie rozwinąć ciasto filo, włożyć wszystkie płaty do okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć farsz z kurczaka i zalać mascarpone. Piec przez 30 minut na złoty kolor.

W między czasie przygotować sałatkę. Fenkuł opłukać,  przekroić na pół, wyciąć twardą część i pokroić w cieniutkie plasterki. Włożyć do miski. Granata przekroić na ćwiartki, wyłuskać ziarenka i dodać do kopru. Polać olejem i sokiem z limonki oraz posypać listkami estragonu i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem.

studio kuchnia | Marokańska pastilla z kurczakiem

Pastillę wyjąć z formy, pokroić na cztery części, posypać resztą kolendry oraz podać z sałatką.
Smacznego.

studio kuchnia | Marokańska pastilla z kurczakiem