Makaron z mięsem mielonym i warzywami

studio kuchnia | Makaron z mięsem mielonym i warzywami

W zimowe wieczory uwielbiam przygotować dania, które są szybkie i pełne smaku. Ten makaron z mięsem jest świetnym pomysłem na takie zimne dni. Dodałam do niego dużo warzyw oraz wspaniały sos maślany i uszczęśliwiłam wszystkich siedzących przy stole.
To danie zawiera mnóstwo ziołowych aromatów, jest lekkie i bardzo smaczne, a jagnięcina dodaje bardzo dużo smaku. Nie mogę sobie wyobrazić lepszej zimowej potrawy. Gorąco polecam!

czas przygotowania 30 minut | 4 porcje

potrzebujesz

400 g rigatoni lub penne
200 g mięso jagnięce mielone
200 g mięso wołowe mielone
1 bulwa fenkułu, pokrojona w kosteczkę
1 marchew, pokrojona w kosteczkę
150 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
2 szalotki, drobno posiekane
2 ząbki czosnku, zmiażdżone i drobno posiekane
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka wędzonej papryki
200 ml bulionu wołowego
sól + pieprz czarny
1 łyżka masła
4 łyżki prażonych orzeszków piniowych
4 łyżki startego sera pecorino
1 łyżeczka suszonej papryczki chilli
natka pietruszki + cebulki dymki do posypania

studio kuchnia | Makaron z mięsem mielonym i warzywami

przygotowanie

W dużym garnku doprowadzić osoloną wodę do wrzenia. Gotować makaron, aż będzie al dente.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić czosnek i szalotki. Dodać mięso mielone i smażyć na dużym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać fenkuł i marchewkę, zmniejszyć ogień i dusić przez 5 minut. Zalać bulionem, dodać tymianek, paprykę i kminek oraz doprawić solą i pieprzem. Zagotować i wrzucić pomidorki, dusić jeszcze przez 5 minut.

Sos wymieszać z ugotowanym makaronem. Posypać chili, natką pietruszki, orzeszkami pinii i cebulką dymką. Smacznego!

studio kuchnia | Makaron z mięsem mielonym i warzywami