Kurczak duszony w maśle orzechowym

studio kuchnia | Kurczak duszony w maśle orzechowym

Jest to danie dla miłośników masła orzechowego, duszone udka z dodatkiem papryki i szpinaku, podawane z ryżem. Mięciutkie, soczyste i pełne smaku udka z kurczaka w aromatycznym, gęstym sosie. Podsmażane, przez co skórka robi się chrupiąca, następnie duszone w sosie. Jest to danie zdecydowanie warte spróbowania. Na pewno nie raz wrócicie do tego przepisu!

50 minut | 4 porcje

potrzebujesz

12 udek z  kurczaka
300 g masła orzechowego
120 g szpinaku
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
100 ml sosu sojowego
2 łyżki keczupu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
świeżo zmielony pieprz i sól

dodatki

250 g ryżu
garstka orzechów ziemnych

przygotowanie

W dużym garnku rozgrzać olej z masłem, udka oprószyć solą, pieprzem, cayenne i papryką. Smażyć po 10 minut z każdej strony. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę opłukać, wyciąć nasiona i pokroić w kostkę. Dodać do kurczaka razem z cebulą, dusić przez 5 minut. Masło orzechowe wymieszać z 1,5 szklanki gorącej wody, zalać kurczaka. Dodać sos sojowy i keczup, dusić całość na małym ogniu pod  przykryciem około 30 minut. Umyć szpinak, posiekać i wrzucić do garnka, dusić przez 5 minut.

W między czasie ugotować ryż w osolonej wodzie. Udka podać w miseczce, polane sosem i posypane posiekanymi orzechami. Smacznego!

studio kuchnia | Kurczak duszony w maśle orzechowym