Hamburger z wołowiną i pikantnym sosem borówkowym

studio kuchnia | Hamburger z wolowina i borowkami

Burger z wołowiną i niezwykle pysznym sosem z borówek! Jest to idealny przepis na weekendowy comfort food. 
Niektórzy z was wiedzą, że trzy lata temu otworzyłam food trucka i każdego roku wymyślam nowe potrawy, niektóre z nich już wam przedstawiałam (wszystkie przygody możecie podglądać na instagramie). Dwa lata temu była to sałatka z łososiem i borówkowym winegretem lub quinoa z serem owczym, w tamtym roku były to tacos z pulled beef i surówką z borówkami.  W tym roku zrobiłam właśnie tego burgera i był prawdziwym hitem, każdy go pokochał. Jest soczysty, pełen smaku i każdy gryz jest okrutnie smaczny. Tajemnicą tego burgera jest sos z borówek, zrobiłam go z sosu czosnkowego z dodatkiem duszonej borówki i jalapeño, to takie proste, ale dodaje tyle smaku i jest nadzwyczajnie dobre! I co jest najlepsze w tym sosie?  Możecie dodać go do wszystkiego, do tacos, dip do nachos, do mięsa z grilla,… Polecam!!

4 burgery 

potrzebujesz

burgery
400 g mielonego mięsa wołowego
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka mąki
sól i pieprz czarny
1 łyżka masła

sos z borówek i jalapeño
50 g borówek
1 łyżeczka cukru
3 łyżki domowego majonezu
1 łyżka śmietany kremówki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka drobno posiekanego jalapeño
pieprz czarny

surówka z czerwonej kapusty
1/8 dużej główki czerwonej kapusty, drobno posiekanej
1 szalotka, pokrojona na cienkie plasterki
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz czarny

dodatkowo
4 bułki
2 ogórki kiszone
sałata
4 łyżki prażonej cebulki

studio kuchnia |Hamburger z wołowiną i pikantnym sosem borówkowym

przygotowanie

Wszystkie składniki na surówkę wymieszać i odstawić.
Borówki przesypać do rondelka, dodać cukier i podgrzać, cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. W misce wymieszać majonez, śmietanę, czosnek, jalapeño i pieprz oraz dodać 2 łyżki duszonych borówek.

W misce wymieszać mięso z jajkiem, bułką tartą, mąką, solą i pieprzem. Z gotowej masy uformować 4 burgery, rozgrzać masło na patelni i upiec burgery na złoto brązowy kolor. Bułki przeciąć na pół i podgrzać w piekarniku. 

Spód bułek posmarować sosem, położyć surówkę, burgery, cebulkę, ogórki i sałatkę. Przykryć górną częścią bułki. Smacznego!