Gulasz wołowy na piwie z piernikiem

studio kuchnia | Gulasz wołowy na piwie z piernikiem

Rozgrzewający gulasz na ciemnym piwie z dodatkiem piernika. Długo duszony pod przykryciem z dodatkiem imbiru i tymianku, przez co gulasz jest bardzo aromatyczny i podczas gotowania w całym domu czuć apetyczny zapach potrawy. Piernik dodaje lekko słodkiej nuty całemu daniu. Bardzo polecam!

przygotowanie 30 minut | czas gotowania 3 godziny
4 porcje

potrzebujesz

800 g wołowiny gulaszowej, pokrojonej w 2 cm kostkę
3 plastry piernika
500 ml ciemnego piwa, w temperaturze pokojowej
800 ml ciepłego bulionu
4 marchewki, pokrojone w kosteczkę
1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka startego imbiru
2 liście laurowe
3 goździki
parę gałązek tymianku
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka mąki
3 łyżki masła
sól i pieprz

przygotowanie

W garnku rozgrzać masło, włożyć mięso i obsmażyć na złoty kolor. Dodać cebulę, czosnek, i imbir, wymieszać oraz dusić przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie wsypać mąkę i wymieszać. Wlać piwo i gotować parę minut na wysokim ogniu. Dodać ciepły bulion i zagotować. Włożyć marchewki, musztardę, tymianek, goździki i liście laurowe. Zamieszać i na wierzch położyć plastry piernika. Przykryć garnek przykrywką i dusić na małym ogniu przez 2,5 godziny.

Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać jeszcze kawałek piernika do smaku i dusić bez przykrycia jeszcze 30 minut.
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub puree. Smacznego!

studio kuchnia | Gulasz wołowy na piwie z piernikiem