Gnocchi z ragout z kurczaka

studio kuchnia | Gnocchi z ragout z kurczaka

Jedno z moich ulubionych potraw… Mogłabym to jeść co tydzień:) Miska pełna mięciutkich gnocchi z rozpływającą się w ustach potrawką drobiową i jarmużem. Koniecznie musicie spróbować tego przepisu, to jest takie dobre!

czas przygotowania 60 minut | 4 porcje

przygotowanie

gnocchi

500 g małych, sypkich ziemniaków
150 g mąki
2 jajka ‚zerówki’
szczypta soli

ragout z kurczakiem

500 g filetów z udek kurczaka, pokrojonych na 2 cm kawałki
1 cebula, drobno pokrojona
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki mąki
4 marchewki, pokrojone w kosteczkę
100 g jarmużu
500 ml bulionu drobiowego
tymianek
natka pietruszki
sól i pieprz czarny
3 łyżki oliwy

Parmezan do posypania

studio kuchnia | Gnocchi z ragout z kurczaka

przygotowanie

Ziemniaki w mundurkach wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować przez 25 minut , aż będą miękkie. Odcedzić, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie ubić praską do ziemniaków. Do ziemniaków dodać mąkę, zrobić dołek w środku i dodać jajka i sól. Ugnieść, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Stolnicę obficie obsypać mąką. Zrobić 4 wałki o średnicy 2 cm. Pokroić na 2 cm kawałki.

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać kurczaka i marchewki oraz smażyć przez 10 minut. Posypać mąką, wymieszać, zalać bulionem i dodać pietruszkę i tymianek.
Jarmuż opłukać pod bieżącą wodą, wyciąć stwardniałą część łodygi, a liście pokroić w paseczki. Dodać do kurczaka i dusić pod przykryciem przez 30 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Zagotować osoloną wodę, wrzucić gnocchi i gotować przez 2 minuty. Połączyć z ragout, przełożyć na talerze i posypać parmezanem. Smacznego!