Pierogi z trzema serami i szpinakiem

studio kuchnia | Pierogi z trzema serami i szpinakiem

Czy to możliwe, aby ktoś nie lubił pierogów? Na wytrawnie, czy na słodko… W wymyślaniu składników na farsz ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.
Pierogi ruskie to pierogowy klasyk i każda wariacja może nam się przydać.  Farsz na te pierogi zrobiłam z przewagą sera, z dodatkiem szpinaku i delikatnym akcentem ziemniaczanym. Polane pysznym sosem maślanym znikają ze stołu błyskawicznie! Ciasto to specjalność mojej mamy, jest elastyczne, gładkie i miękkie. Jej pierogi to najmiększe poduszeczki.
Uwielbiam pierogi, oczywiście tak jak każdy z Was, dla mnie to najsmaczniejsze jedzenie jakie kiedykolwiek zostało wynalezione. Robienie ich jest dla mnie takie relaksujące, uspokajające i wyciszające. 
Jako nastolatka wyjechałam do Belgii i pierogi przypominają mi czasy dzieciństwa, kiedy babcia zawsze czekała z michą pierogów, a my nie mogliśmy się od nich odczepić. Wcinaliśmy je , aż uszy nam się trzęsły.  
Od czasu do czasu kiedy tęsknię za Krakowem, za jego smakami, zapachami i otoczeniem, (co się nieraz zdarza), zamiast ignorować to uczucie, lepię pierogi  (: 
Potem wychodzę na spacer i podziwiam się Belgijskim zachodem słońca. 

studio kuchnia | Pierogi z trzema serami i szpinakiem

czas przygotowania 60 minut | 40 sztuk

potrzebujesz

ciasto

500 g mąki
250 ml gorącej wody
1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
szczypta soli

nadzienie

500 g ugotowanych ziemniaków, ostudzonych
100 g startego sera cheddar
100 g startego sera gruyere
100 g startego sera emmental
1 szalotka, drobno pokrojona
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
100 g szpinaku, drobno posiekanego
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
sól + pieprz czarny

sos maślany

2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
200 g boczku, pokrojonego w kosteczkę
1 cebula, pokrojona na cienkie plasterki

studio kuchnia | Pierogi z trzema serami i szpinakiem

przygotowanie

W misce wymieszać mąkę z solą, zrobić dołek, dodać masło i wlać gorącą wodę. Wyrobić ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić.

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić szalotkę i czosnek. Dodać szpinak i dusić przez 10 minut.
Ziemniaki ubić na puree lub przecisnąć przez prasę. Dodać do nich trzy sery, szpinak i majeranek, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Rozwałkować ciasto dość cienko na blacie oprószonym mąką. Szklanką wyciąć kółka na pierogi, ręcznie na dłoni rozciągnąć ciasto, nałożyć farsz i zlepić pierogi.
Gotowe pierogi wrzucić partiami na gotującą się, osoloną wodę i gotować przez 3 minuty, aż do wypłynięcia, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.

Na patelni rozgrzać masło, upiec boczek na złoty kolor. Dodać olej i cebulę, zmniejszyć ogień i dusić przez 10 minut.
Pierogi podać polane sosem i posypać tartym serem, smacznego!