Makaron borówkowy z cukinią

studio kuchnia | Makaron borówkowy z cukinią

Makaron borówkowy z duszoną cukinią, dużą ilością czosnku, maślanym sosem i chrupiącymi prażonymi orzechami. Bardzo prosta i  szybka potrawa, lekka ale sycąca. Makaron borówkowy jest niesamowicie zaskakujący, ma bardzo łagodny specyficzny smak borówek co sprawia, że dodaje potrawie niepowtarzalny konkretny smak, kolor i zapach.
Jestem pasjonatką gastronomii i uwielbiam podawać pyszne niecodzienne dania, przygotowane  ze świeżych produktów. Ten makaron przyrządzam w moim food trucku, ale może skusicie się zrobić tą bombę smakową w domu. Polecam!

studio kuchnia | Makaron borówkowy z cukinią

czas przygotowania 20 minut | 2 porcje

potrzebujesz

makaron z borówek

200 g kupionego makaronu z borówek

lub

200 g mąki pszennej typu 500 lub semola rimacinata
2 łyżki  suszonych borówek w proszku
2 jajka ‚zerówki’
2 łyżki oleju extra vierge
2 łyżki wody
szczypta soli

dodatkowo

1 cukinia, przepuszczona przez tarkę spiralną
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
sól + pieprz czarny
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki masła
2 łyżki dukkah (mieszanka prażonych orzechów z solą i kminkiem)
2 łyżki borówek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

przygotowanie

W dużym garnku zagotować wodę z solą. Gotować makaron do miękkości. Odcedzić i zachować 4 łyżki wody spod makaronu.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić czosnek i dodać cukinię. Smażyć przez ok. 3 minuty od czasu do czasu mieszając aż cukinia zmięknie. Doprawić pieprzem oraz szczyptą soli.
Dodać masło, 4 łyżki wody spod makaronu, sok cytrynowy i makaron, wymieszać.
Od razu podać posypane dukkah, borówkami i natką pietruszki. Smacznego!