Francuska zapiekanka serowa z makaronem

studio kuchnia | Francuska zapiekanka serowa z makaronem

Czy mieliście przyjemność zapoznać się ze skorzonerą? Jest to roślina, znana także jako wężymord czarny korzeń, zbierana w listopadzie i przechowywana przez całą zimę. Jadalną część rośliny stanowi ciemno brązowy, bezwłóknisty korzeń z kremowym miąższem. Z powodu smaku, kształtu i okresu, w którym się go spożywa nazywany jest również „zimowym szparagiem”.
Poniższy przepis na zapiekankę to zimowy comfort food pełen wspaniałych, wyrazistych i kremowych Francuskich serów. Zainspirowana kuchnią Francuską, użyłam sery które uwielbiam jeść i do sosu wykorzystałam Abondance i Beaufort, dodałam także trochę bekonu, skorzonery i zakończyłam Reblochon na wierzchu. Być może pomyślisz dwa razy o tych skorzonerach, ale po prostu zatrzymaj w tej chwili wszystkie te myśli. Jeśli nie znasz, nie lubisz lub nie możesz znaleźć, to nic, przygotuj to danie z kalafiorem, będzie też super pyszne. Podawać z sałatą i białym winem.
Czy może być coś przyjemniejszego i pocieszającego niż micha makaronu z ciągnącym się serem? Myślę, że nie (:

studio kuchnia | Francuska zapiekanka serowa z makaronem

czas przygotowania 45 minut  |  4 – 6 porcji

potrzebujesz

500 g makaronu (kolanka lub penne)
500 g skorzonery lub 1 kalafior
300 g boczku, pokrojonego na małe kawałki
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 szalotka, drobno pokrojona
60 g masła + 1 łyżka
30 g mąki
800 ml mleka
200 g tartego sera Beaufort
200 g tartego sera Abondance
200 g Reblochon
2 łyżeczki musztardy Dijon
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
sok cytrynowy
sól + pieprz czarny
1 łyżeczka suszonej szałwii
listki z 2 gałązek tymianku

studio kuchnia | Francuska zapiekanka serowa z makaronem

przygotowanie

Przygotować miskę z zimną wodą z sokiem z cytryny. Skorzonery obrać, najlepiej zrobić to nad gazetą i używając rękawiczek, ponieważ korzeń wydziela lepiący się sok który ciężko się zmywa. Obrane korzenie od razu wrzucać do przygotowanej miski. Następnie umyć i pokroić na małe kawałki. Nastawić garnek z osoloną wodą i sokiem cytrynowym, doprowadzić do wrzenia, wrzucić skorzonera i gotować do miękkości przez max 10 minut.

W osobnym garnku makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać boczek i upiec na złoty kolor. Zmniejszyć ogień, dodać czosnek i szalotkę, piec przez 5 minut. Wyłączyć ogień i odstawić.

W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i na niewielkim ogniu, cały czas mieszając połączyć masło z mąką. Wlać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć ogień, dodać ser Beaufort i Abondance, ponownie wymieszać i doprawić wszystkimi przyprawami, 1 łyżką soku cytrynowego oraz musztardą, skosztować i dodać sól i pieprz do smaku.

Do makaronu dodać boczek i wszystko wymieszać z sosem serowym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć kawałkami sera Reblochon. Wstawić do piekarnika na 10 – 15 minut w temperaturze 200 st C.
Podać z zieloną sałatą skropioną winegretem z miodem. Smacznego!