Jedwabiste risotto z cykorią i grzybami

studio kuchnia | jedwabiste risotto z cykorią i grzybami

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się jak rośnie cykoria i czy wiecie, że każda z nich jest zbierana ręcznie? Parę dni temu miałam okazję odwiedzić farmę cykorii i mogę Wam powiedzieć, że historia cykorii zaczyna się na tradycyjnym polu, jak większość typowych upraw. Roślina wyrasta z nasion cykorii, pod ziemią tworzy gruby korzeń, a nad ziemią rosną krzewiaste liście. Liście te są koszone, a cenne korzenie są wykopywane i zbierane.
Korzenie cykorii przeniesione są z rosnącym pączkiem do ciemnego, chłodnego, jaskiniowego otoczenia i pozostawiane przykryte czarną ziemią. Korzenie są naturalnie wypełnione życiodajnymi węglowodanami i nie potrzebują słońca. To właśnie tutaj dzieje się magia.
Węglowodany w korzeniach budzą się, zasilając rosnący pączek na szczycie rośliny. W ten sposób rodzi się endywia.

Ten przepis jest dla Was – dodając cykorię do risotto z grzybami, otrzymacie szalenie przepyszne, głęboko ziemiste i orzechowe risotto z jedwabiście gładkim wykończeniem. Smacznego!

potrzebujesz

2 łyżki oliwy
1 szalotka, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
150 g boczku pancetta
100 ml białego wina
500 ml ciepłego bulionu drobiowego
125 g ryżu do risotto, Arborio
200 g mieszanki leśnych grzybów
2 cykorie, pokrojone w długie cienkie paski
listki z 2 łodyżek tymianku
4 listki szałwii
4 łodyżki natki pietruszki, posiekane
pieprz czarny
parę kropelek soku z cytryny
100 g świeżo startego parmezanu
1 łyżka masła
3 łyżki oleju z truflami

studio kuchnia | jedwabiste risotto z cykorią i grzybami

studio kuchnia | jedwabiste risotto z cykorią i grzybami

czas przygotowania 50 minut | 2 porcje

przygotowanie

Umieścić 100 g boczku na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 100 stopni C.
W garnku podgrzać oliwę, zeszklić szalotkę i czosnek. Następnie drobno posiekać resztę boczku i dodać do garnka, smażyć przez 2 minuty. Wsypać ryż, mieszać przez 2 minuty, a następnie dodać tymianek, szałwię i drobno posiekaną cykorię. Wlać wino, wymieszać, a następnie dodawać chochelkę po chochelce gorącego bulionu, aż wszystko zostanie wchłonięte przez ryż. Gotować na bardzo niskim ogniu, cały czas mieszając, (zajmie to około 15 minut).
Następnie dodać grzyby, natkę pietruszki i sok z cytryny, przyprawić pieprzem. Gotować na małym ogniu przez kolejne 5 minut, a następnie odstawić z ognia. Dodać masło, ser parmezan i olej truflowy, wymieszać, przykryć i odczekać 5 minut. Wymieszać, doprawić do smaku czarnym pieprzem i zaraz podawać. Smacznego.