Wiosenny torcik cytrynowy

studio kuchnia | Wiosenny torcik cytrynowy

Ogłaszam, że zrobiłam najbardziej wiosenny torcik. To znaczy, zawiera w sobie wszystko co przypomina mi wiosnę – w kolorach jak i w smakach. Znajdziecie w nim pulchniutki cytrynowo makowy biszkopt, duszony rabarbar i najlepszy krem cytrynowy. Tort jest wspaniały, smak cytryny aż wybucha w ustach, naprawdę potrzebujecie go w swoim życiu, najlepiej dzisiaj:) a na pewno zarówno na Wielkanoc, ponieważ święta są lepsze dzięki takim torcikom. 

czas przygotowania 90 minut  

studio kuchnia | Wiosenny torcik cytrynowy

potrzebujesz

wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

biszkopt cytrynowy

90 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru
4 jajka ‚zerówki’
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1 ekologicznej cytryny
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1 łyżka maku

rabarbar

400 g rabarbaru
200 g cukru
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu

krem cytrynowy

250 g masła
450 g cukru pudru
skórka i sok z 1 ekologicznej cytryny
1 łyżeczka maku

studio kuchnia | Wiosenny torcik cytrynowy

przygotowanie

biszkopt cytrynowy

Wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka rozdzielić, żółtka utrzeć z połową cukru na bardzo jasną masę. Białka ubić na sztywno, następnie dodać sól i dodawać stopniowo pozostały cukier, cały czas ubijając, aż do powstania sztywnej i błyszczącej masy. Do białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać ziarenka wanilii, mak, sok i skórkę z cytryny. Przesiać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.

Przygotować tortownicę o średnicy 18 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Przełożyć ciasto i piec w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut, do suchego patyka. Wyjąć i wystudzić. 

duszony rabarbar

Rabarbar pokroić na kawałki, włożyć do rondelka, dodać cukier, kardamon, cynamon i przeciętą na pół pozostałą laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z palnika i ostudzić.

krem cytrynowy

W misie miksera ubić masło na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Na końcu dodać skórkę i sok cytrynowy, miksując do połączenia się składników.

wykonanie

Biszkopt  przekroić na trzy równe blaty. Na paterze ułożyć blat biszkoptu, wyłożyć połowę rabarbaru, przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę rabarbaru. Przykryć biszkoptem, boki i wierzch tortu posmarować cienką warstwą kremową. Resztę kremu wymieszać z łyżeczką maku i udekorować tort. Wstawić na 30 minut do lodówki. Smacznego!