Wegański pieczony sernik z migdałami

studio kuchnia | Wegański pieczony sernik z migdałami

Jeśli śledzicie mojego bloga od jakiegoś czasu, to może zauważyliście, że uwielbiam serniki.  Teraz upiekłam po raz pierwszy wegański sernik. Ma jedwabiste nadzienie pieczone na owsianym spodzie i jest posypany karmelizowanymi migdałami.  
I skąd wzięła się wena? A więc zostałam poproszona aby upiec wegański deser dla kilku miłych wegańskich pań i spędziłam ostatni tydzień doskonaląc to. Jestem tak zadowolona z rezultatu, że mogłabym tańczyć. Podałam go z sosem żurawinowym, lecz byłby także wspaniały z solonym karmelem!
Ten przepis jest nie tylko pyszny, wegański i bezglutenowy, ale jest również szalenie bliski “prawdziwej rzeczy” i prosty do wykonania! 

studio kuchnia | Wegański pieczony sernik z migdałami

czas przygotowania 60 minut | 6-8 porcji 

potrzebujesz

spód

70 g owsianki
90 g mielonych migdałów
szczypta soli
2 łyżki cukru
70 g oleju kokosowego, roztopionego

nadzienie

220 g jogurtu sojowego
100 g nerkowców, moczonych przez 30 minut
100 g cukru
sok i starta skórka z 1/2 cytryny
6 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

migdały

100 g migdałów, posiekanych
szczypta soli
2 łyżki syropu agawy

sos żurawinowy

250 g żurawiny
80 g cukru
100 ml czerwonego porto
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
starta skórka z 1/2 cytryny

studio kuchnia | Wegański pieczony sernik z migdałami

przygotowanie

Wszystkie składniki na spód przełożyć do malaksera i rozdrobnić. Dno i boki formy o średnicy 18 cm wyłożyć masą i docisnąć . Wstawić do lodówki.

Moczone nerkowce włożyć do blendera, dodać jogurt sojowy i cukier. Rozdrobnić na jednolitą masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Masę na sernik wegański przelać do formy, piec przez 45 minut w temperaturze 170 stopni na lekko brązowy kolor. Odstawić do ostygnięcia.

Migdały wymieszać z syropem i solą, ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piec przez 5-10 minut w temperaturze 180 stopni.
W rondelku zagotować żurawinę z cukrem, porto, cynamonem, sokiem i skórką z cytryny. Zmniejszyć ogień i dusić przez 15 minut. Zdjąć z ognia do ostygnięcia.
Sernik ostrożnie wyjąć z tortownicy i posypać karmelizowanymi migdałami. Podawać z  sosem żurawinowym. Smacznego!