Ucierane ciasto z borówkami i kruszonką

Ucierane ciasto z borowkami i kruszonka 1

Mam dla Was idealne ciasto! Moje ulubione ucierane ciasto z borówkami i kruszonką, jest TAK dobre i mam nadzieję, że Wy też go polubicie. Przepis jest prosty, tylko parę składników + sezonowe owoce i ciasto wychodzi wyśmienite. Lekkie, wilgotne i puszyste z grubą warstwą borówek i kruchą kruszonką. Chodź z drugiej strony wszytko z borówkami jest … przepyszne!

czas przygotowania 45 minut 

potrzebujesz

ciasto

150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
150 g miękkiego masła
2 jajka ‚zerówki’
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli

borówki

500 g borówek
50 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny

kruszonka

6 łyżek mąki
6 łyżek cukru brązowego
60 g zimnego masła

Ucierane ciasto z borowkami i kruszonka

przygotowanie

Borówki przesypać do rondelka, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Podgrzać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.

W dużej misce utrzeć masło z cukrem, dodać sól i ekstrakt waniliowy. Wbić pierwsze jajko i dodać trochę mąki oraz wymieszać. Dodać następne jajko i trochę mąki oraz ponownie wymieszać, powtórzyć aż wszystkie jajka i mąka zostaną wmieszane w ciasto.
Nasmarować blaszkę o rozmiarach 23 x 23 cm masłem i przełożyć ciasto. Piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.

W między czasie zrobić kruszonkę, wszystkie składniki wyrobić pomiędzy palcami.

Wyjąć ciasto z pieca, przełożyć borówki i posypać kruszonką. Piec dalej przez 20 minut. Smacznego!