Trufle kokosowe

studio kuchnia | Trufle kokosowe

Śnieżne trufle kokosowe, z mlecznej czekolady z dodatkiem orzechów laskowych. Z małą ilością masła i śmietany. Dla gości do kawy czy herbaty. Trufelki można przechowywać w temperaturze pokojowej, bardzo łatwe do zrobienia.

20 minut + 4 godziny stężenia

Potrzebujesz

250 g mlecznej czekolady
100 g śmietany
20 g masła
garść orzechów laskowych
80 g wiórków kokosowych

studio kuchnia | Trufle kokosowe

Przygotowanie

Śmietanę przelać do garnuszka, zagotować. Zdjąć z palnika i dodać czekoladę. Wymieszać i dodać masło. Mieszać aż się otrzyma jednolitą masę, odstawić.

Orzechy laskowe posiekać na grube kawałki, dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Odstawić do lodówki na 4 godziny.

Ze stężonej masy formować nieduże kulki, obtaczać w wiórkach kokosowych. Odłożyć na pół godziny do lodówki.

Przechowywać w temperaturze pokojowej.