Tort z truskawkowym kremem bawarskim

studio kuchnia | Tort z truskawkowym kremem bawarskim

Biszkopt przykryty warstwą śmietankowego musu z truskawkami. Udekorowany pistacjami i świeżą miętą. Krem robiony na podstawie mleka i żółtek, wymieszany z truskawkami i bitą śmietaną. Tort jest delikatny i lekki z puszystą pianką. Koniecznie podawać z sosem truskawkowym. Idealny na rozpoczęcie sezonu truskawkowego i na nadchodzący dzień matki!

1 godz + 3 godz dla stężenia
8-10 porcji

Potrzebujesz

Biszkopt

3 jajka, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki proszku do pieczenia

Krem bawarski z truskawkami

300 g truskawek
1 i 1/4 szklanki mleka
1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru
2 laski wanilii
3 żółtka
6 łyżeczek żelatyny
opcjonalnie; czerwony barwnik

Sos truskawkowy

200 g truskawek
3 kopiaste  łyżki cukru pudru

Dodatki

2 garstki posiekanych pistacji
parę listków mięty

studio kuchnia | Tort z truskawkowym kremem bawarskim

Przygotowanie

Biszkopt

Nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Ubić jajka z cukrem na gładką masę, przesiać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy wysmarowanej masłem o średnicy 18 cm. Piec przez 35 minut. Wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Krem bawarski z truskawkami

Truskawki umyć, odciąć ogonki i zmiksować.

W garnku podgrzać mleko na średnim ogniu. Laski wanilii przeciąć na pół i dodać do mleka. Odlać pół szklanki gorącego mleka i wymieszać z żelatyną. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę.

Wlać niewielką ilość gorącego mleka do żółtek i dokładnie wymieszać. Następnie wlać masę jajeczną do reszty mleka. Podgrzać na średnim ogniu, cały czas mieszając trzepaczką , aż masa zgęstnieje. Przelać do miski, dodać truskawki i żelatynę.  Ostudzić w zimnej kąpieli wodnej cały czas mieszając.

Śmietanę ubić, aż zrobi się gęsta, lecz nie sztywna. Ubitą śmietanę przełożyć do ostygniętej masy, całość delikatnie wymieszać. Jeżeli truskawki nie dodały ładnego koloru, możesz dodać parę kropelek czerwonego barwnika i wymieszać.

Sos

Truskawki umyć, odciąć ogonki i zmiksować z cukrem pudrem.

Tort

Ostygnięty biszkopt przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Zalać kremem bawarskim i włożyć do lodówki na 3 godziny do stężenia.

Wykończenie

Wyjąć tort z lodówki, przejechać nożem wzdłuż brzegów, aby odkleić ciasto. Przed podaniem udekorować pistacjami i miętą. Podawać z sosem truskawkowym.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

studio kuchnia | Tort z truskawkowym kremem bawarskim