Tort z kremem bawarskim i mango

Studio kuchnia | Tort z kremem bawarskim z mango

Tort z waniliowym kremem bawarskim i musem ze świeżego mango na kruchym pełnoziarnistym ciasteczkowym spodzie. Taki tort z kremem bawarskim jest znacznie łatwiejszy do zrobienia niż większość myśli. Trzeba tylko poświęcić trochę czasu, ponieważ robimy wszystko krok po kroku. Następnie spód ciasteczkowy, krem i mus potrzebują czasu do stężenia. Do kremu używamy tylko żółtka, białka można zamrozić i użyć je do innego przepisu. Sam krem bawarski jest nisko słodzony, słodkości dodaje spód i mus z mango. Pyszny tort na zimno, polecam. 

40 minut + 3 godz  do stężenia

Potrzebujesz

Spód 

200 g słodkich ciasteczek pełnoziarnistych
50 g masła

Krem bawarski

4 płatki żelatyny
300 ml mleka
2 laski wanilii
5 żółtek
70 g cukru
350 ml śmietany kremówki

Mus z mango

2 dojrzałe mango
5 łyżek cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
5 płatków żelatyny

Przygotowanie

Spód

Masło rozpuścić, ciasteczka rozkruszyć i przełożyć do blendera. Zalać masłem i zmiksować.  Formę z obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Wsypać okruszki do tortownicy . Wygładzić powierzchnię i umieścić formę w lodówce.

Krem bawarski

Płatki żelatyny zamoczyć w chłodnej wodzie. W garnku podgrzać mleko na średnim ogniu. Laski wanilii przeciąć na pół i dodać do mleka. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę.

Wycisnąć żelatynę i wymieszać z mlekiem. Wlać niewielką ilość gorącego mleka do żółtek i dokładnie wymieszać. Następnie wlać masę jajeczną do reszty mleka. Podgrzać na średnim ogniu, cały czas mieszając trzepaczką , aż masa zgęstnieje. Przelać budyń do miski i ostudzić.

Przelać śmietanę do miski i ubić, aż zrobi się gęsta, lecz nie sztywna. Ubitą śmietanę przełożyć do ostygniętego budyniu, całość wymieszać na jednolitą masę. Przelać do formy na ciasteczkowy spód i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Studio kuchnia | Tort z kremem bawarskim z mango

Mus z mango

Płatki żelatyny zamoczyć w chłodnej wodzie. Mango obrać, wyciąć pestki i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do rondelka i porządnie zmiksować. Dodać cukier i lekko podgrzać. Wycisnąć żelatynę i dodać do ciepłego musu. Całość wymieszać aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do schłodzenia. Następnie przelać do formy na stężały krem bawarski i ponownie pozostawić w lodówce do idealnego stężenia, około godziny. Ciasto można zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce.

Wykończenie

Przed rozpięciem tortownicy przejechać nożem wzdłuż brzegów, żeby odkleić ciasto. Delikatnie kroić ostrym nożem. Tort przechowywać w lodówce przykryte folią przez 2 dni.

Smacznego

Studio kuchnia | Tort z kremem bawarskim z mango