Tort pomarańczowy z czekoladą

studio kuchnia | Tort pomarańczowy z czekoladą

Ciasto biszkoptowe z lekką nutą pomarańcza, przekładane marmoladą z pomarańczy. Polane czekoladą oraz wzbogacone kandyzowaną pomarańczą. Prosty do zrobienia tort, wspaniale kombinuje się smak pomarańczy z czekoladą. Biszkopt wyszedł puszysty i elastyczny, nie kruszy się przy cięciu i na pewno Was nie zawiedzie, ładnie rośnie i właściwie w ogóle nie opada. Ciasto przekładamy marmoladą z pomarańczy i kawałkami kandyzowanej pomarańczy, podajemy z chrupiącą polewą czekoladową. U nas ten tort przeżył tylko jeden dzień, i po ostatnim kęsie doszłam do wniosku że przypomina mi w smaku i teksturze ciasteczka Lu Pim`s orange. Polecam!!

czas przygotowania  1 1/2 godz

potrzebujesz

biszkopt

5 żółtek
2 pomarańcze
120 ml oleju słonecznikowego
8 białek
300 g cukru
260 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka masła

kandyzowane pomarańcze

2 pomarańcze
szczypta soli
5 łyżek cukru
1 laska wanilii
1 laska cynamonu

dodatki 

1 słoik marmolady z pomarańczy
200 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła

przygotowanie

biszkopt

Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Wycisnąć sok z pomarańczy. W dużej misce połączyć żółtka, sok pomarańczowy i olej słonecznikowy, wymieszać. Ubić pianę z białek, a następnie stopniowo, ostrożnie dodawać cukier, całość ubić na sztywną pianę. Połowę piany z  białek ostrożnie wymieszać z masą z żółtek, przesiać mąkę i proszek do pieczenia.  Dobrze wymieszać i dodać pozostałą pianę oraz ponownie wymieszać.

Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem, przelać ciasto oraz wsunąć do piekarnika na 60 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.

kandyzowane pomarańcze

Obrać pomarańcze, skórkę pokroić w cienkie paseczki, resztę pomarańczy pokroić w plasterki.

Skórki pomarańczowe gotować kilka minut w osolonej wodzie, odcedzić. Skórki ponownie włożyć do  rondelka, zalać szklanką wody, dodać cukier, cynamon i laskę wanilii. Gotować aż syrop zgęstnieje. Zdjąć z palnika, dodać pomarańcze i wymieszać.

studio kuchia | Tort pomarańczowy z czekoladą

wykończenie

Ostudzone ciasto wyjąć z formy. Przekroić na pół, posmarować marmoladą  i ułożyć plasterki kandyzowanej pomarańczy. Zostawić parę plasterków do ozdoby.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i wymieszać. Polać ciasto polewą czekoladową oraz udekorować kandyzowaną pomarańczą i skórkami. Odstawić na 30 minut.

Smacznego!

studio kuchnia | Tort pomarańczowy z czekoladą