Tort dyniowy z kremem mokka

Studio Kuchnia | Tort dyniowy z kremem mokka

Miękkie, puszyste ciasto dyniowe z mnóstwem orzechów włoskich i czekoladą przekładane cienką warstwą aksamitnej masy maślanej mokka z czekoladą. Ciasto zrobiłam z ugotowanej dyni, którą zmiksowałam na pure, co sprawia, że ciasto jest lekko wilgotne i nie kruszące się.  Dynia świetnie komponuje się z chrupiącymi orzechami, czekoladą i kremem maślanym z delikatną nutą kawy. Tort pięknie prezentuje się na gościnnym stole, ale nic przeszkodzi upiec go bez okazji, polecam.

2 godziny

potrzebujesz

ciasto

300 g mąki
600 g dyni bez pestek
120 g masła w temperaturze pokojowej
300 g cukru
3 jajka zerówki
150 g posiekanych orzechów włoskich
180 g czekoladowych kropelek deserowych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

krem mokka

400 g cukru pudru
130 g masła w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody
70 g gorzkiej czekolady, startej na dużych oczkach

Studio Kuchnia | Tort dyniowy z kremem mokka

przygotowanie

Dynię pokroić na małe kawałki. W rondelku zagotować wodę, wrzucić dynię i ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić, następnie zmiksować na pure.

W dużej misce utrzeć masło z cukrem za pomocą miksera na jasną i puszystą masę.  Dodać jajka, jedno po drugim dalej miksując. Wmieszać dynię, następnie przesiać połowę mąki i dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól i ekstrakt waniliowy. Wymieszać, przesiać resztę mąki i wymieszać na gładką masę. Dodać orzechy i kropelki czekoladowe.

Przygotować dwie tortownice o średnicy 20 cm. Dół wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto i piec przez 35 minut w temperaturze 180 st. Ostudzić na kratce.

W między czasie zrobić krem mokka. Masło przełożyć do misy miksera, zmiksować, aż będzie jasne i puszyste. Stopniowo dodawać cukier puder cały czas miksując na gładką masę. Dodać ekstrakt waniliowy , rozpuszczoną kawę  i sól dalej miksując przez parę minut. Na koniec wsypać startą czekoladę i wymieszać. Jeżeli krem wyszedł za gęsty do smarowania tortu, można dodać łyżkę mleka lub wody.

Na paterze ułożyć pierwsze ciasto, posmarować kremem i przykryć drugim ciastem. Wysmarować boki i wierzch pozostałym kremem. Smacznego!

Studio Kuchnia | Tort dyniowy z kremem mokka