Tort czekoladowy z truskawkami i kremem z mascarpone

Tort czekoladowy z truskawkami i kremem z mascarpone3

Czekolada z truskawkami to chyba najsmaczniejsze połączenie. Biszkopt , który zrobiłam jest lekki i mocno czekoladowy przez co fantastycznie łączy się ze świeżymi truskawkami i delikatnym kremem z mascarpone. Ten tort jest przepyszny, łatwy do zrobienia i pięknie się prezentuje. Jest to idealny słodki deser, który ucieszy każdego.

Tort czekoladowy z truskawkami i kremem z mascarpone2

czas przygotowania 90 minut

potrzebujesz

biszkopt czekoladowy

wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
40 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g drobnego cukru

krem truskawkowy z mascarpone

200 g truskawek
200 g miękkiego masła
200 g mascarpone
350 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka soku cytrynowego
startej skórki z 1/2 cytryny

dodatkowo

300 g truskawek

Tort czekoladowy z truskawkami i kremem z mascarpone4

przygotowanie

Wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka rozdzielić, żółtka utrzeć z połową cukru na bardzo jasną masę. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać stopniowo pozostały cukier, cały czas ubijając, aż do powstania sztywnej i błyszczącej masy. Do białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką. Przesiać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.

Przygotować tortownicę o średnicy 18 (lub 20) cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Przełożyć ciasto i piec w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut, do suchego patyka. Wyjąć i wystudzić.

W między czasie zrobić krem z mascarpone. Truskawki włożyć do rondelka i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Przetrzeć przez sito i odstawić do ostygnięcia.
W misie miksera ubić masło przez około 10 minut na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Na końcu dodać mascarpone, przetarte truskawki, skórkę i sok cytrynowy, miksując jeszcze przez 5 minut do połączenia się składników.

Tort czekoladowy z truskawkami i kremem z mascarpone1

200 g truskawek pokroić na małą kosteczkę. Biszkopt czekoladowy przekroić na trzy równe blaty. Na paterze ułożyć blat biszkoptu, posmarować 3 łyżkami kremu i posypać połową truskawek. Ułożyć blat biszkoptu, ponownie posmarować kremem i posypać resztą truskawek. Przykryć biszkoptem i posmarować wierzch i boki tortu cienką warstwą kremową. Wierzch ozdobić truskawkami i resztą kremu. Włożyć na 30 minut do lodówki. Smacznego!