Tiramisu z borówkami i prosecco

studio kuchnia | tiramisu-z-borowkami-i-prosecco

Zniewalający smakiem deser z borówkami i bezjajecznym, kremowym nadzieniem mascarpone. Przełożony lekkimi biszkoptami nasączonymi prosecco.  Tiramisu jest delikatne, puszyste i orzeźwiające, to tylko kilka słów do opisania tej wyśmienitej kolizji smaków! Niezależnie jak to opiszę, jest niesamowite i kuszące:)
Zapraszam także na Tiramisu z truskawkami i porosecco

30 minut + 4 godziny w lodówce | 8-10 porcji

potrzebujesz

krem mascarpone

250 g mascarpone
250 g śmietany kremówki 
50 g cukru pudru
4 łyżki prosecco

nadzienie borówkowe

500 g borówek
30 g cukru pudru
1/2 cytryny
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki prosecco

dodatki

400 g podłużnych biszkoptów
1 szklanka prosecco
250 g borówek
1 garstka malin
2 gałązki mięty

przygotowanie

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Borówki przesypać do rondelka, podgrzać na średnim ogniu aż zaczną puszczać sok, trwa to około 5 minut. Zdjąć z palnika i dodać prosecco, sok z cytryny i żelatynę oraz wymieszać. Odstawić do ostudzenia.

Śmietanę ubić na sztywny, biały puch. Mascarpone wymieszać z cukrem i prosecco oraz delikatnie wmieszać ubitą śmietanę.

Przygotować kwadratowe, wysokie naczynie. Biszkopty namoczyć w prosecco oraz ułożyć na dno naczynia, jeden przy drugim, cukrem na dół. Na nie wyłożyć połowę kremu z mascarpone, następnie nadzienie borówkowe. Potem znowu przełożyć namoczonymi biszkoptami oraz wyłożyć resztę mascarpone. Naczynie przykryć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 4 godziny lub najlepiej na całą noc.

Przed podaniem ozdobić borówkami i malinami oraz posypać listkami mięty. Smacznego!

studio kuchnia | tiramisu-z-borowkami-i-prosecco