Tarta imbirowa z nektarynkami

studio kuchnia | Tarta imbirowa z nektarynkami

Ciasto imbirowe z nektarynkami, idealne na zakończenie lata. Miękkie z soczystymi owocami i chrupiącą migdałowo ziołową posypką, która doskonale komponuje się z imbirem i nektarynkami. Prosty i jednocześnie elegancki deser.

60 minut

potrzebujesz

300 g mąki
200 g cukru
125 g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
3 nektarynki

posypka

3 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
1 łyżka startej gałki muszkatołowej
1 łyżka suszonego imbiru
cukier puder do posypania

studio kuchnia | Tarta imbirowa z nektarynkami

przygotowanie

W dużej misce utrzeć masło z cukrem i jajkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i imbir. Wymieszać na gładką masę i przełożyć do wytłuszczonej formy. Nektarynki pokroić na grube plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta.

Wszystkie składniki na posypkę wymieszać i posypać ciasto. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 st.

Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

studio kuchnia | Tarta imbirowa z nektarynkami

Ginger tart with nectarines

300 g flour
200 g sugar
125 g butter at room temperature
2 teaspoons baking powder
2 eggs
2 teaspoons freshly grated ginger
3 nectarines

crunchy topping

3 tablespoons flaked almonds
2 tablespoons sugar
1 tablespoon cinnamon
1 tablespoon grated nutmeg
1 tablespoon dried ginger
powdered sugar for decorating

In a large bowl, mix the butter with sugar and eggs. Add flour, baking powder and ginger. Whisk together until smooth and put into a buttered pie pan. Cut the nectarines into thick slices and place them on top of the cake.

Whisk all the ingredients for the topping mix together and sprinkle over the cake. Bake for 40 minutes at 180 degrees.

Allow to cool and decorate with icing sugar.

Enjoy!