Szarlotka z bitą śmietaną i bezą

studio kuchnia | Szarlotka z bitą śmietaną i bezą

Najlepsza szarlotka jaką kiedyś robiłam:) Na kruchym, maślanym spodzie,  z duszonymi jabłkami pachnącymi cynamonem, polanymi kremowym karmelem i przykrytymi leciutką chmurką z bitej śmietany wymieszanej z bezą. Przepyszna szarlotka, która wszystkich oczaruje!

czas 2 godziny 30 minut | 6-8 porcji

studio kuchnia | Szarlotka z bitą śmietaną i bezą

potrzebujesz

spód

250 g mąki
125 g zimnego masła
2 żółtka
50 g cukru

nadzienie z jabłek

1200 g kwaskowych jabłek, np. szara reneta
70 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
3 łyżki soku z cytryny

karmel

80 g cukru
30 ml śmietany kremówki
30 g masła

bezy

2 białka
100 g cukru
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

dodatkowo

50 g posiekanych orzechów laskowych
250 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru

studio kuchnia | Szarlotka z bitą śmietaną i bezą

przygotowanie

W misce wymieszać pokrojone w kostkę masło z cukrem. Dodać żółtka i przesiać połowę mąki oraz zacząć wyrabiać ciasto. Dodać resztę mąki i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

W między czasie obrać jabłka i pokroić na cienkie plasterki. W głębokiej patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka i dodać cukier, cynamon oraz sok z cytryny. Dusić jabłka na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Trwa to około 10 minut.

Spód i boki tortownicy o wielkości 20 cm wysmarować masłem. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na 1/2 cm placek. Wyłożyć nim spód i boki tortownicy, nakłuć widelcem, oprószyć mąką, przykryć papierem  do pieczenia, a następnie położyć obciążniki na ciasto. Piec przez 15 minut w temperaturze 200 st. Usunąć papier z obciążeniem i piec dodatkowe 5 minut do lekkiego zarumienienia spodu.
Wyjąć z piekarnika, wyłożyć jabłkami, wyrównać i piec przez 25 minut w temperaturze 180 st.

Zrobić karmel; w rondelku rozpuścić cukier na średnim ogniu na złoto brązowy kolor, zalać śmietaną cały czas mieszając aż karmel się rozpuści. Wyłączyć palnik, dodać masło, mieszać, aż masło się rozpuści.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i od razu zalać karmelem, zostawić 1/3 karmelu do ozdoby wierchu. Ciasto odstawić do ostygnięcia.

W między czasie ubić białka z solą i mąką ziemniaczaną na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować małe bezy, pozostawiając między nimi nieduże odstępy. Suszyć w piekarniku przez 60 minut w temperaturze 140 st.

Przed podaniem szarlotki, ubić śmietanę z cukrem pudrem. Rozkruszyć 3/4 bezików i delikatnie wymieszać z bitą śmietaną. Wyłożyć na szarlotkę, posypać posiekanymi orzachami laskowymi, rozkruszyć resztę bezików i polać resztą karmelu. Smacznego!