Sernik na spodzie brownie z pieczonymi truskawkami

studio kuchnia | Sernik na spodzie brownie z pieczonymi truskawkami

Od dawna chciałam zrobić taki sernik na czekoladowym spodzie. I to nie na zwykłym spodzie, lecz na wilgotnym, pulchnym, mocno czekoladowym brownie. Do tego cuda musiałam oczywiście dodać owoce! Dodałam truskawki, zapiekłam i polałam masą serową. Włożyłam z powrotem do piekarnika i po trzydziestu minutach moja kuchnia niesamowicie pachniała, a sernik zaczął się perfekcyjnie złocić. Ale, jakby tego było mało, zdecydowałam ozdobić sernik pieczonymi truskawkami. Truskawki pieczone w piekarniku są wspaniałe, wysoka temperatura wyciąga z nich bardzo intensywny smak, pozostawiając najsłodsze i mięciutkie owoce jakich kiedykolwiek skosztujecie. Ja jestem uzależniona, mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało!

czas przygotowania 120 minut 

studio kuchnia | Sernik na spodzie brownie z pieczonymi truskawkami

potrzebujesz

brownie

1 jajko ‚zerówka’
140 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka oleju roślinnego
100 g jogurtu greckiego
60 g mąki
45 g kakao w proszku
100 g truskawek, pokrojonych na małe kawałki

masa serowa

250 g twarogu, trzykrotnie mielonego
100 g jogurtu greckiego
2 jajka ‚zerówki’
2 żółtka z jajek ‚zerówek’
100 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

pieczone truskawki

200g truskawek
1 łyżka miodu

studio kuchnia | Sernik na spodzie brownie z pieczonymi truskawkami

przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 st.
Ubić jajko z cukrem na jasną masę, dodać jogurt, ekstrakt waniliowy i olej. Przesiać mąkę i kakao, wymieszać na jednolitą masę. Dodać truskawki i delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarować masłem. Przelać ciasto do formy, włożyć do piekarnika i piec przez 20.

Ubić jajka, żółtka i cukier na jasną masę. Dodać ser, jogurt i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Masę serową przelać na ciasto brownie i z powrotem włożyć do piekarnika na 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st. i piec dalej przez 50 minut. Ostudzić.

Sernik na spodzie brownie z pieczonymi truskawkami2

Truskawki przekroić na pół, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15 minut w temperaturze 160 st. Ostudzić i ozdobić wierzch sernika. Smacznego!