Sernik czekoladowy z ricotty

studio kuchnia | sernik-czekoladowy-z-ricotty

Niezwykły sernik czekoladowy z ricotty o zwartej strukturze. Pełen czekolady, lekki i polany najbardziej kremowym musem czekoladowym. To sernik dla prawdziwych miłośników czekolady, pokochacie go, jest prawdziwym łamaczem serca. 

czas 120 minut 

sernik-czekoladowy-z-ricotty

potrzebujesz

spód

250 g chocolate chip cookies
100 g masła

masa serowa

500 g sera ricotta
200 g gorzkiej czekolady
50 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
5 jajek ‚zerówek’
szczypta soli

mus czekoladowy

100 g gorzkiej czekolady
40 g cukru
4 jajka ‚zerówki’
125 g masła
szczypta soli

studio kuchnia | sernik-czekoladowy-z-ricotty

przygotowanie

Masło rozpuścić w rondelku. Ciasteczka włożyć do blendera, zalać masłem i zmiksować. Wyłożyć na dno formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść. Włożyć do lodówki.

Zrobić masę serową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka rozdzielić, żółtka utrzeć z cukrem. Dodać ricottę, mąkę ziemniaczaną i rozpuszczoną czekoladę, dobrze wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z masą serową i wyłożyć na warstwę ciasteczek.
Piec przez 55 minut w temperaturze 180 st, następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do ostygnięcia.

W między czasie zrobić mus czekoladowy. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka rozdzielić, żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę i wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z masą czekoladową, wyłożyć na ostygnięty sernik i włożyć na godzinę do lodówki. Smacznego!

studio kuchnia | sernik-czekoladowy-z-ricotty