Piernikowy sernik z białej czekolady

studio kuchnia | Piernikowy sernik z białej czekolady

Błyskawiczne serniczki na zimno z dodatkiem białej czekolady, przekładane pierniczkami. Idealne na zakończenie świątecznych wieczorów. Wspaniała kombinacja pierniczków ze słodką czekoladą i kwaskowym smakiem serków. Bez dodatku jajek i zagęszczaczy. Masę zrobiłam z serka homogenizowanego, mascarpone i bitej śmietany z dodatkiem rozpuszczonej białej czekolady. Przełożyłam pokruszonymi pierniczkami. Można zrobić dzień wcześniej, będą o wiele lepsze kiedy wszystko przesiąknie.)

25 minut | 8-10 porcji

Potrzebujesz

250 g pierniczków
75 g masła

Masa sernikowa

250 ml śmietany kremówki
250 g mascarpone
250 g sera homogenizowanego, tłustego
50 g cukru pudru
200 g białej czekolady
1 laska wanilii

Przygotowanie

Masło rozpuścić w rondelku. Pierniczki pokruszyć i włożyć do blendera, zalać masłem i zmiksować.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Ser homogenizowany i mascarpone utrzeć z cukrem. Laskę wanilii przeciąć na pół i wyskrobać nożem nasionka. Dodać do masy razem z bitą śmietaną i wymieszać. Następnie wmieszać jeszcze ciepłą czekoladę. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego.

Na spód miseczek wyłożyć pierniczki, przykryć masą sernikową. Powtórzyć czynność oraz zakończyć pierniczkami. Odstawić na godzinę do lodówki lub na całą noc.

Smacznego.

studio kuchnia | Piernikowy sernik z białej czekolady