Mus z masła orzechowego

studio kuchnia | Mus z masła orzechowego

Słodkie  desery z musem z masła orzechowego, zachwycająco smaczne. Nie polecam jeść ich tygodniowo, lecz raz na jakiś czas aż trzeba sobie pozwolić na taką rozpustę,)) Na spód dałam zmiksowane chocolate chip cookies z orzechami, dekorację zrobiłam z orzechów ziemnych i czarnej czekolady. Kombinacja z chrupiącymi orzeszkami i czekoladą przypomina smak Snickers. Chociaż można też ozdobić bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi, ale uważałam to już za prawdziwą rozpustę, mus ma już w sobie śmietanę!  Idealne na imprezy jako indywidualne desery, nie trzeba robić za dużych porcji, są syte. Można przygotować dzień wcześniej, wtedy są jeeeszcze lepsze.

30 minut + 3 godz schładzania | 8 porcji

Potrzebujesz

Spód

12 chocolate chip cookies z orzechami
4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
1 łyżka kakao

Mus

1 szklanka śmietany 36%
1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia
1 szklanka masła orzechowego
1 szklanka cukru
1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dekoracja

50 g ciemnej czekolady
1 łyżka cukru pudru
garść orzechów ziemnych

Przygotowanie

Ciasteczka z masłem i kakao przełożyć do blendera, zmiksować. Zmiksowaną masę wyłożyć na spód szklanek.

Mleko, masło orzechowe i ser włożyć do blendera oraz zmiksować. Dodać cukier i wanilię, ponownie zmiksować na jednolitą masę. Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z masą orzechową oraz rozdzielić do szklanek z ciasteczkami. Odłożyć na 3 godziny do lodówki.

Wykończenie

W rondelku rozpuścić czekoladę z cukrem pudrem. Przełożyć do  woreczka z odciętym rogiem oraz wycisnąć cienkie laseczki na folii aluminiowej. Zostawić do stężenia, w między czasie posiekać orzechy. Posypać wierzch musu. Czekoladę delikatnie odlepić od folii i udekorować desery.

Smacznego.

studio kuchnia | Mus z masła orzechowego