Migdałowy sernik z rabarbarem i bezą

studio kuchnia | Migdalowy sernik z rabarbarem i beza

Puszysty sernik z rabarbarem i migdałami pod bezową chmurką, czy nie uwielbiacie tego połączenia? Masę serową zrobiłam z ricotty i mascarpone przez które sernik jest niesamowicie kremowy i rozpływający się w ustach. Natomiast chrupiący spód migdałowy z cytrynową nutą wzbogaca całe ciasto, a beza włoska daje zabawne wykończenie. Z nadchodzącym sezonem letnim, możecie rabarbar nawet wymienić na brzoskwinie lub inne owoce. Tak czy inaczej, bardzo polecam!

czas przygotowania 60 minut 

potrzebujesz

spód

120 g mielonych migdałów
60 g cukru
100 g masła
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

rabarbar

300 g rabarbaru
150 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu

masa serowa

250 g ricotty
250 g mascarpone
100 g cukru
1 jajko ‚zerówka’
2 żółtka z jajek ‚zerówek’
ziarenka z 1/2 laski wanilii 

beza

2 białka z jajek ‚zerówek’
120 g cukru
szczypta soli

Migdalowy sernik z rabarbarem i beza

przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Do dużej miski wsypać mielone migdały i cukier, dodać masło, płatki migdałowe i skórkę cytrynową oraz zagnieść na jednolitą masę. Okrągłą foremkę z obręczą o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Równomiernie wyłożyć ciasto na dno i włożyć do lodówki.

Rabarbar umyć, odkroić  końcówki oraz drobno pokroić. Wymieszać z cukrem, mąką, cynamonem i sokiem cytrynowym oraz przełożyć na przygotowane ciasto. Włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut.

W między czasie wymieszać ricottę z mascarpone, cukrem i ziarnami wanilii, następnie wmieszać jajko i żółtka. Masę serową przelać na gorący rabarbar oraz ponownie włożyć do piekarnika  i piec przez 40 minut.
Wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. 

W misie miksera zacząć ubijać białka, po lekkim spienieniu dodać sól i ubić do sztywności. Następnie zacząć stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając do powstania sztywnej i błyszczącej masy bezowej. Ubitą bezę przełożyć na schłodzony sernik. Dać jej złoty kolor, ostrożnie przypalając końcówki specjalnym palnikiem. Smacznego!