Mazurek karmelowy z czekoladą

studio kuchnia |Mazurek karmelowy z czekoladą

Słodki mazurek wielkanocny na delikatnym spodzie z jedwabistą warstwą karmelową i polewą czekoladową. Ozdobiony kandyzowaną skórką pomarańczową, bitą śmietaną, miętą i pistacjami. Łączy tradycjonalne smaki z oryginalnymi. Skórka pomarańczowa jest tutaj niezbędna, dodaje całości niezapomnianego połączenia smaków.
Jak zrobić wspaniałą skórkę pomarańczową do wypieków, znajdziecie tutaj.

czas przygotowania 120 minut

potrzebujesz

spód

170 g mąki pszennej
80 ml ciepłego mleka
4 g drożdży suchych
1 żółtko
1 łyżka cukru
40 g masła w temperaturze pokojowej

karmel

200 g cukru
50 ml wody
50 ml śmietany kremówki
50 g masła
1 łyżka jogurtu greckiego
szczypta soli

polewa czekoladowa

100 g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła
150 ml śmietany kremówki

dekoracja

5 łyżek bitej śmietany
1 pomarańcza ekologiczna + laska wanilii, laska cynamonu, 3 łyżki cukru
pistacje
mięta

przygotowanie

Wymieszać mleko z drożdżami i odstawić na 10 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać żółtko i powoli wymieszać z mlekiem z drożdżami. Zacząć wyrabiać ciasto, następnie dodać sól, cukier i miękkie masło. Ugnieść na gładkie ciasto i zwinąć w kulę. Przykryć i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.
Blat kuchenny posypać mąką i rozwałkować ciasto na cienki placek. Ostrożnie przełożyć ciasto do natłuszczonej formy, przykryć ściereczką i włożyć na 15 minut do lodówki.
Następnie wyłożyć ciasto papierem do pieczenia i wypełnić ciężarkami do pieczenia. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 st. Potem zdjąć papier i ciężarki oraz piec jeszcze przez 15 minut. Ostudzić na kratce.

Zrobić warstwę karmelową. W rondelku rozpuścić cukier z wodą na średnim ogniu na złoto brązowy kolor. Wyłączyć ogień i dodać masło, śmietanę i jogurt grecki cały czas mieszając aż karmel się rozpuści.
Ciepłą masę karmelową wylać na upieczone ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.

Teraz zrobić polewę czekoladową. Do miski rozkruszyć czekoladę. W rondelku zagotować śmietanę, zalać nią czekoladę i dodać masło. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Odstawić na 15 minut, następnie równomiernie wypełnić ciasto polewą i ponownie włożyć do lodówki na 15 minut.

Pomarańczę porządnie umyć i obrać, skórkę dokładnie oczyścić nożykiem z białej części od środka owocu i pokroić w cienkie paseczki.
Skórki gotować kilka minut w osolonej wodzie, odcedzić. Ponownie włożyć je do rondelka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać cukier, cynamon i laskę wanilii. Gotować aż syrop zgęstnieje. Zdjąć z palnika i ostudzić.

Gotowego mazurka ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową, bitą śmietaną, pistacjami i listkami mięty.
Przechowywać w lodówce, smacznego!

studio kuchnia | Mazurek karmelowy z czekoladą