Lody waniliowe z karmelizowanymi szparagami i truskawkami

studio kuchnia | Lody waniliowe z karmelizowanymi szparagami i truskawkami

Lody ziołowe, czosnkowe czy z karmelizowanym bekonem lub z serem to już żaden rarytas. Ostatnio nie ma żadnych granic, jeśli chodzi o dobór składników na lody. Czy też tak lubicie eksperymentować? To mam dla Was lody waniliowe domowej roboty z karmelizowanymi szparagami i truskawkami. Po upieczeniu szparagi wydają lekko słodki smak i świetnie spisują się do tego mrożonego deseru. Spróbujcie sami, bardzo polecam, nie tylko dla fanatyków szparagów.

4 porcje – 1 L lodów 

potrzebujesz

750 ml mleka
250 ml śmietany kremówki
6 żółtek z jajek „zerówek”
200 g cukru
2 laski wanilii
4 białe szparagi
12 małych truskawek
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 łyżka cukru pudru

Lody waniliowe z karmelizowanymi szparagami i truskawkami 3

przygotowanie

Do rondelka wlać mleko i dodać laski wanilii, podgrzać na średnim ogniu. W międzyczasie utrzeć żółtka z cukrem, aż do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Gorące mleko wlać do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką, a następnie z powrotem wlać do rondelka.
Podgrzać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż krem zgęstnieje, nie doprowadzając do wrzenia. Przelać do miski, dodać kremówkę i pozostawić do wystudzenia. Przykryć folią i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Schłodzony krem przelać do maszyny do lodów i kręcić przez 45 minut. Przełożyć do pojemnika z przykrywką i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.

Szparagi obrać i pokroić w zapałki. Truskawki pokroić na plasterki. Podgrzać olej w woku, wrzucić szparagi i cukier puder. Smażyć na dużym ogniu, cały czas mieszając, przez 30 sekund. Dodać truskawki i smażyć jeszcze przez 5-10 sekund. Wyjąć i od razu podać z lodami. Smacznego!