Letni tort z mascarpone i borówkami

studio kuchnia | Letni tort z mascarpone i borówkami

Lekki tort biszkoptowy przekładany kremem z mascarpone i mnóstwem borówek. Urocze ciasto na każdą okazję!
Jestem zawsze podekscytowana, gdy przychodzi sezon na borówki. Jak można ich nie lubić?! Takie soczyste, słodkie, pulchniutkie i po prostu błagające, by garstka wpadła do ust. Lub do ciasta!
Szczególnie do takiego tortu ze świeżymi borówkami, które jest zadziwiająco szybkie i łatwe do zrobienia. Połączenie mascarpone z borówkami, to kompletny klasyk, ale tak nieporównany.  Tort jest wspaniały, borówki aż wybuchają w ustach, naprawdę potrzebujecie go w swoim życiu!

studio kuchnia | Letni tort z mascarpone i borówkami

studio kuchnia | Letni tort z mascarpone i borówkami

czas przygotowania 65 minut 

potrzebujesz

wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

biszkopt

90 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru
4 jajka ‚zerówki’
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ziarenka z 1/2 laski wanilii

krem z mascarpone

250 g mascarpone
250 ml śmietany kremówki
50 g cukru pudru

dodatki

1 łyżka suszonych borówek (opcjonalnie)
3 łyżki dżemu z borówek
250 g świeżych borówek
2 łyżki startej gorzkiej czekolady
mięta do dekoracji

studio kuchnia | Letni tort z mascarpone i borówkami

studio kuchnia | Letni tort z mascarpone i borówkami

przygotowanie

Wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka rozdzielić, żółtka utrzeć z połową cukru na bardzo jasną masę. Białka ubić na sztywno, następnie dodać sól i dodawać stopniowo pozostały cukier, cały czas ubijając, aż do powstania sztywnej i błyszczącej masy. Do białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać ziarenka wanilii, przesiać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.

Przygotować tortownicę o średnicy 18 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Przełożyć ciasto i piec w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut, do suchego patyka. Wyjąć i wystudzić. 

W dużej misce ubić śmietanę do konsystencji jogurtu, dodać cukier puder i mascarpone. Ubić na sztywno.
1/3 kremu wymieszać z borówkami w proszku.

Biszkopt  przekroić na dwa równe blaty. Na paterze ułożyć blat biszkoptu, wyłożyć dżemem, dodać 100 g borówek i wyłożyć krem z mascarpone z borówkami w proszku. Przykryć biszkoptem, boki i wierzch tortu posmarować cienką warstwą kremową, tak aby powstał naked cake. Posypać pozostałymi borówkami, czekoladą i miętą. Wstawić na 30 minut do lodówki. Smacznego!