Lemon curd

studio kuchnia | Lemon curd

Prosty i szybki przepis na małe co nieco. Słodko-kwaśny budyniowy krem domowej roboty. Wspaniały na deser, na słodkie wieczorowe zachcianki lub jako dodatek do ciasta. W sumie można użyć jako krem do tortów lub podstawę na frosting czy na dekorację. Na deser curd wspaniale kombinuje się z owocami, np. świeżymi malinami lub jeżynami. 

15 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

6 żółtek
4 jaja
180 g masła
250 gr cukru
4 cytryny

Przygotowanie

Cytryny umyć, delikatnie zetrzeć skórkę. Wymieszać z cukrem, wycisnąć sok, dodać żółtka i całe jajka. Wszystko cały czas mieszając podgrzać w kąpieli wodnej lub w garnuszku na małym ogniu. Następnie dodawać po trochu masła, cały czas mieszając do zgęstnienia kremu i uzyskania gładkiej masy.

Przelać do miseczek, podawać ze świeżymi owocami. Lub przelać do słoiczka, zamknąć i wystudzić. Odstawić do lodówki i użyć jako dodatek do ciast czy tortów.

Smacznego.

studio kuchnia | Lemon curd