Kruche ciasto z zatopionymi gruszkami w mascarpone

Studio Kuchnia | Kruche ciasto z zatopionymi gruszkami

Kruche ciasto czekoladowe z miękkimi i soczystymi gruszkami zapiekanymi w mascarpone. Ciasto jest delikatne, rozpływające się w ustach. Najpierw kruche czekoladowe, a środek lekki i kremowy. Idealne ciasto jesienne.

UPDATE: 01.03.2016, po wielu pytaniach o cieście, zrobiłam go jeszcze raz i poprawiłam przepis. Spokojnie możecie robić, jest łatwe i rewelacyjne!

1 h 30 minut 

potrzebujesz

kruche ciasto

250 g mąki
100 g cukru
125 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki kakao w proszku

gruszki z mascarpone

3-4 gruszki, twarde
250 g mascarpone
5 czubiastych łyżkek cukru
3 jajka
nasiona z 1 laski wanilii
cukier puder do posypania

przygotowanie

W misce wymieszać pokrojone w kostkę masło z cukrem. Dodać żółtka, kakao i przesiać połowę mąki oraz zacząć wyrabiać ciasto. Dodać resztę mąki i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1/2 h do lodówki.

Gruszki obrać i zostawić w całości z ogonkami. Jest to bardzo ważne aby gruszki były twarde, za dojrzałe i miękkie puszczą za dużo soku.
Mascarpone, cukier, nasiona wanilii i 3 jajka wymieszać na jednolitą masę.

Wyjąć ciasto z lodówki. Formę nasmarować tłuszczem i naprószyć mąką. Ciasto cienko rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia oraz przełożyć do formy. Odkroić nadmiar ciasta, nakłuć widelcem i ułożyć gruszki. Użyłam formy o  21 cm długości, możecie użyć większej i dodać więcej gruszek. Gruszki zalać kremem z mascarpone. Piec przez 40-45 minut w temperaturze 180 st. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez 10 minut. Czas pieczenia zależy od waszego piekarnika, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.

Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Studio Kuchnia | Kruche ciasto z zatopionymi gruszkami