Kruche ciasto z zatopionymi gruszkami w mascarpone

Studio Kuchnia | Kruche ciasto z zatopionymi gruszkami

Kruche ciasto czekoladowe z miękkimi i soczystymi gruszkami zapiekanymi w mascarpone. Ciasto jest delikatne, rozpływające się w ustach. Najpierw kruche czekoladowe, a środek lekki i kremowy. Idealne ciasto jesienne.

UPDATE: 01.03.2016, po wielu pytaniach o cieście, zrobiłam go jeszcze raz i poprawiłam przepis. Spokojnie możecie robić, jest łatwe i rewelacyjne!

1 h 30 minut 

potrzebujesz

kruche ciasto

250 g mąki
100 g cukru
125 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki kakao w proszku

gruszki z mascarpone

3-4 gruszki, twarde
250 g mascarpone
5 czubiastych łyżkek cukru
3 jajka
nasiona z 1 laski wanilii
cukier puder do posypania

przygotowanie

W misce wymieszać pokrojone w kostkę masło z cukrem. Dodać żółtka, kakao i przesiać połowę mąki oraz zacząć wyrabiać ciasto. Dodać resztę mąki i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1/2 h do lodówki.

Gruszki obrać i zostawić w całości z ogonkami. Jest to bardzo ważne aby gruszki były twarde, za dojrzałe i miękkie puszczą za dużo soku.
Mascarpone, cukier, nasiona wanilii i 3 jajka wymieszać na jednolitą masę.

Wyjąć ciasto z lodówki. Formę nasmarować tłuszczem i naprószyć mąką. Ciasto cienko rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia oraz przełożyć do formy. Odkroić nadmiar ciasta, nakłuć widelcem i ułożyć gruszki. Użyłam formy o  21 cm długości, możecie użyć większej i dodać więcej gruszek. Gruszki zalać kremem z mascarpone. Piec przez 40-45 minut w temperaturze 180 st. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez 10 minut. Czas pieczenia zależy od waszego piekarnika, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.

Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Studio Kuchnia | Kruche ciasto z zatopionymi gruszkami

Chocolate shortcrust pastry with sunken pears and mascarpone

shortcrust pastry

200 g flour
100 g sugar
200 g cold butter
2 egg yolks
2 tbs cocoa powder

pears with mascarpone

3-4 hard pears
250 g mascarpone
4 tablespoons sugar
3 eggs
seeds from 1 vanilla pod
icing sugar for sprinkling

In a bowl, mix the cubed butter with sugar.  Add egg yolks, cocoa and half of the flour and begin to knead. Add the remaining flour and knead it all together into a ball. Wrap in cling film and place for 30 minutes in the fridge.

Peel the pears keeping them whole. It is important to use hard, too ripe and soft pears will be too juicy.
Mix the mascarpone, sugar, vanilla seeds and the 3 eggs together.

Remove the pastry from the fridge and roll it out between 2 sheets of baking paper, then line your baking tin with dough. Prick with a fork and place the pears. I used a 21 cm length tin, you can use a bigger one and add more pears. Pour the mascarpone cream and bake for 40 minutes at 180 degrees. Then reduce the temperature to 160 degrees and bake for 10 minutes.

Then turn off oven, leave the door open and leave the cake inside the oven to cool. Sprinkle with icing sugar before serving.
Bon Appetit!