Kruche ciasto z czarną porzeczką i puszystym sernikiem

studio kuchnia | Kruche ciasto z czarną porzeczką i puszystym sernikiem

Urozmaicone ciasto na kruchym spodzie, z lekkim sernikiem i warstwą cudownie słodkich owoców, zakończone pyszną kruszonką. Szalenie wspaniałe, szczególnie pyszna harmonijna całość. Jest to moja ulubiona kombinacja ciasta, w ogóle uwielbiam czarną porzeczkę, na którą nie musiałam długo czekać w tym roku. Zwykle zbieramy ją dopiero w śierpniu!,)) Jestem pewna, że ciasto Wam posmakuje!

1 godz 40 minut

Potrzebujesz

Spód do ciasta

250 mąki
125 zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
80 g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sernik

300 g ricotty
300 g tłustego serka homogenizowanego
3 jajka
50 g cukru

Owoce: Czarną porzeczką

500 g czarnej porzeczki
80 g cukru

Kruszonka

100 g mąki
50 g masła
50 g cukru

Przygotowanie

W dużej misce utrzeć mąkę z masłem. Żółtka wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym. Przelać żółtka do mąki i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Włożyć na 1/2 h do lodówki.

Wymieszać ricottę z serem homogenizowanym, cukrem i jajkami. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wyjąć ciasto z lodówki. Blachę o wymiarach 30 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować oraz przełożyć do formy. Nakłuć widelcem, wlać masę sernikową i całość włożyć do piekarnika. Piec przez 40 minut.

W między czasie wsypać porzeczkę do rondelka, wymieszać z cukrem oraz podgrzać na średnim ogniu, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić. Składniki na kruszonkę wsypać do miski; mąkę, cukier oraz pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzeć masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka.

Wyjąć ciasto z piekarnika, równomiernie wylać porzeczkę oraz wysypać kruszonkę na owoce. Ponownie wsunąć do pieca na 25 minut. Wyjąć i przestudzić.

Smacznego.

studio kuchnia | Kruche ciasto z czarną porzeczką i puszystym sernikiem

studio kuchnia | Kruche ciasto z czarną porzeczką i puszystym sernikiem