Kruche babeczki z makiem i orzechami

serving dumplings | kruche-babeczki-z-makiem-i-orzechami

Kruche babeczki z nadzieniem orzechowo makowym z dodatkiem suszonej żurawiny i rumu. Oprószone cukrem pudrem. Babeczki są proste do zrobienia, wystarczy wylepić foremki kruchym ciastem i nałożyć nadzienie. Ciasto jest wspaniałe, bardzo kruche i delikatne. Babeczki możecie udekorować dowolnymi kształtami lub wzbogacić dżemem pomarańczowym. Trzeba wtedy posmarować wierzch nadzienia makowego dżemem. Ja położyłam na niektóre babeczki dżem pomarańczowy “Campari Orange”, przepis tutaj.
Uzależniające babeczki, które idealnie pasują na świąteczny stół:)

przygotowanie 60 minut | pieczenie 25 minut

około 12 sztuk, zależy od wielkości foremek

studio kuchnia | kruche-babeczki-z-makiem-i-orzechami

potrzebujesz

ciasto kruche

250 g mąki
125 g zimnego masła
80 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
szczypta soli
1 laska wanilii

nadzienie

100 g orzechów włoskich
100 g maku
100 g cukru brązowego
50 g suszonej żurawiny
2 białka
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka rumu

ponadto

cukier puder
olej

studio kuchnia | kruche-babeczki-z-makiem-i-orzechami

przygotowanie

Przesiać mąkę do dużej miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier i sól. Rozetrzeć palcami aż powstanie kruszonka. Laskę wanilii przeciąć na pół i wyciągnąć nasionka, dodać do miski razem z żółtkami i proszkiem do pieczenia, wyrobić ciasto na kulkę. Zawinąć w folię i włożyć na 1/2 h do lodówki.

Ubić białka z solą na sztywną pianę. Orzechy przesypać na suchą, rozgrzaną patelnię. Uprażyć, od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, żeby nie spalić orzechów. Zmiksować mak z cukrem, dodać orzechy i całość jeszcze raz zmiksować, pozostawiając duże kawałki orzechów. Dodać rum, cynamon i żurawinę oraz połączyć z białkami i wymieszać szpatułką. Odstawić.

Foremki wysmarować olejem i oprószyć mąką. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części, rozwałkować pierwszy kawałek na oprószonej mąką stolnicy na 1/2 cm placek. Szklanką wyciąć kółka z placka, wyłożyć foremki i wypełnić farszem. Drugi kawałek ciasta rozwałkować, wyciąć kształty i położyć je na wierzchu babeczek. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 st. Wyjąć z piekarnika, po 10 minutach delikatnie wyjąć babeczki z foremek i wystudzić na kratce.

Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!