Kostka truskawkowa z bezą

studio kuchnia | Kostka truskawkowa z bezą

Rozpływająca się w ustach kostka z truskawkami pod bezową chmurką. Ciasteczka składają się z cieniutkiego biszkoptu z płatkami owsianymi oraz nadzieniem z mascarpone i sera homogenizowanego z truskawkami. Całość zakończona jest chrupiącą bezą. Idealna na te upalne dni! Moja ulubiona:)

2 godziny

Potrzebujesz

Biszkopt

125 g masła w temperaturze pokojowej
125 g cukru
100 g mąki
50 g płatek owsianych
2 łyżki cukru waniliowego
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek mleka

Nadzienie

500 g truskawek
500 g tłustego sera homogenizowanego
250 g mascarpone
70 g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny

Beza

4 białka
150 g cukru

studio kuchnia | Kostka truskawkowa z bezą

Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do 160 st.

Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym oraz wymieszać. Dodać żółtka, jedno po drugim. Następnie przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Wmieszać płatki owsiane i mleko.

Przygotować formę o wielkości 20 x 30, wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę masy, włożyć do piekarnika i piec przez 30 minut. Wyjąć z formy i ostudzić.

Tę samą formę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia, wlać resztę masy i piec przez 15 minut. W między czasie ubić białka z cukrem na sztywno. Wyjąć ciasto i od razu wyłożyć ubitymi białkami, z powrotem włożyć do piekarnika na 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze przez 50 minut. Wyjąć i ostudzić.

Żelatynę wymieszać w 4 łyżkach gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Truskawki umyć, odciąć ogonki i pokroić w ćwiartki. W dużej misce wymieszać mascarpone z serem homogenizowanym, dodać cukier i żelatynę, wymieszać. Na koniec dodać truskawki.

Ostudzone ciasto bez bezy włożyć do formy, wyłożyć masę z truskawkami i przykryć biszkoptem z bezą. Włożyć na godzinę do lodówki. Smacznego!

studio kuchnia | Kostka truskawkowa z bezą