Galette des Rois – Ciasto Trzech Króli

studio kuchnia | galette-des-rois

Francuskie ciasto z masą migdałową, przygotowywane na Trzech Króli. Placek pieczony jest na francuskim cieście,  a w środku kryje niespodziankę w postaci fasoli lub ceramicznej figurki. Kto ją znajdzie w swoim kawałku, może zostać na jeden dzień królem. 

czas przygotowania 50 minut 

potrzebujesz

2 płaty ciasta francuskiego
125 g mielonych migdałów
125 g cukru
125 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
2 jajka „zerówki”
1 żółtko z jajka „zerówki”
ziarenko suchej fasoli
cukier puder do posypania

przygotowanie

W misce utrzeć mielone migdały, cukier, masło i ekstrakt migdałowy na jednolitą masę. Wbić jedno jajko po drugim i wymieszać do połączenia się składników.

Blaszkę o średnicy 24 cm natłuszczyć i oprószyć mąką. Wyłożyć ją ciastem francuskim, a nadmiar odciąć, przejeżdżając wałkiem po brzegu formy. Spód nakłuć widelcem.

Masę migdałową wyłożyć na ciasto, włożyć fasolę. Wyciąć mniejszy krążek z drugiego arkusza ciasta francuskiego i przykryć nim masę. Dokładnie zlepić brzegi. Pośrodku ciasta zrobić dziurkę, aby mogło wydostać się powietrze. Na wierzchu ostrzem noża narysować wzorek gwiazdy, starając się nie przeciąć ciasta. Żółtko roztrzepać z łyżeczką wody i wysmarować równomiernie wierzch. Można też posypać cukrem pudrem. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i piec przez kolejne 20 minut. Smacznego!