Francuski sernik z gruszkami

studio kuchnia | Francuski sernik z gruszkami

Rustykalny, wilgotny sernik z marynowanymi gruszkami na kruchym spodzie z migdałami. Jest to jeden z najlepszych serników jakie kiedyś zrobiłam;) Jest delikatny, ma zwartą konsystencję, kruchy spód… Połączenie gruszek, sera i migdałów jest wspaniałe! Gruszki marynowane w cynamonie, wanilii, białym winie i świeżej męcie, dodają bardzo ciekawy smak. Mięta jest tutaj niezbędna, w marynacie, ale także w dekoracji dodaje swoją niepowtarzalną świeżość. Do kruchego ciasta polecam użyć prawdziwego masła, ciasto robi się bogatsze w smaku. 

90 minut

potrzebujesz

kruchy spód

250 g mąki
25 g zmielonych migdałów
100 g cukru
150 g zimnego masła
50 g zimnego masła solonego
1 jajko
1 żółtko

gruszki

2 gruszki
200 ml wody
50 ml białego wina
60 g cukru
1/2 limonki
1 laska wanilii
2 gałązki świeżej mięty
1 łyżeczka ziarenek kardamonu
1 laska cynamonu

masa serowa

250 g tłustego sera homogenizowanego
2 jajka
2 żółtka
100 g cukru
100 ml śmietany kremówki
3 łyżki mleka
1 łyżka mąki

polewa

2 łyżki dżemu morelowego
4 łyżki wody

dekoracja

3 łyżeczki sera homogenizowanego
1 garstka listków mięty
6 cienkich plasterków gruszki
2 garstki prażonych migdałów
cukier puder

studio kuchnia | Francuski sernik z gruszkami

przygotowanie

Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki. W garnuszku wymieszać wodę z cukrem i białym winem, dodać laskę wanilii przekrojonej na pół, cynamon, sok z limonki, miętę i kardamon. Całość zagotować i następnie zdjąć garnek z ognia. Dodać gruszki i odstawić.

Przygotować okrągłą formę z klamrą, o średnicy 20 cm, wysmarować masłem i oprószyć mąką. Zrobić kruche ciasto. Przesiać mąkę, zrobić dołek, dodać resztę składników oraz szybko wyrobić na gładkie ciasto. Podsypać mąką i rozwałkować. Przełożyć do formy i  ewentualnie usunąć nadmiar ciasta przy pomocy wałka. Włożyć na 15 minut do lodówki.

Ubić jajka i żółtka z cukrem. Dodać ser, śmietanę i mleko oraz wymieszać z mąką. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wyjąć ciasto z lodówki, ułożyć marynowane gruszki, wlać masę serową i umieść w piekarniku na 50 minut.

Dżem morelowy zagotować z wodą, odcedzić oraz posmarować upieczony sernik. Odstawić do ostygnięcia. Zdjąć pierścień z ciasta, udekorować serem, miętą i plasterkami gruszki. Posypać płatkami migdałowymi i cukrem pudrem. Smacznego!

studio kuchnia | Francuski sernik z gruszkami