Babeczki czekoladowe z ganache i orzechami

studio kuchnia |Czekoladowe babeczki z ganache i orzechami

Kruche babeczki z miękkim środkiem czekoladowym i mieszanymi orzechami. Najprostsze i najlepsze babeczki jakie kiedykolwiek będziecie robić:)

przygotowanie 40 minut | pieczenie 20 minut 
około 12 sztuk, zależy od wielkości foremek

potrzebujesz

ciasto

125 g mąki
50 g cukru
60 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka kakao w proszku
szczypta soli

nadzienie

200 g posiekanych orzechów (włoskich, laskowych i migdałów)
100 g masła
120 g gorzkiej czekolady
100 ml miodu
4 łyżki śmietany kremówki
40 g cukru brązowego
2 jajka „zerówki”
szczypta soli

studio kuchnia |Czekoladowe babeczki z ganache i orzechami

przygotowanie

W misce wymieszać pokrojone w kostkę masło z cukrem. Dodać żółtko, kakao i przesiać połowę mąki oraz zacząć wyrabiać ciasto. Dodać resztę mąki i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

W rondelku roztopić masło, dodać czekoladę, śmietanę, sól, cukier i miód. Zdjąć z ognia i mieszać aż czekolada się rozpuści, dodać jajka i wymieszać. Na koniec połączyć z orzechami.

Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na 1/2 cm placek. Szklanką wyciąć kółka z placka, wyłożyć foremki i wypełnić nadzieniem czekoladowym. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 st. Wyjąć z piekarnika, po 10 minutach delikatnie wyjąć babeczki z foremek i wystudzić na kratce.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

studio kuchnia |Czekoladowe babeczki z ganache i orzechami