Czekoladowa pavlova z maślankowym kremem

studio kuchnia | Czekoladowa pavlova z maślankowym kremem

Czekoladowa pavlova przekładana kremem z maślanki i dekorowana owocami sezonowymi. Krem jest delikatny i lekki, wszystko dzięki dodatku maślanki do śmietany. Maślanka dodaje także nutę świeżości całej bezie i szalenie łączy smaki czekolady z owocami i miętą. Pavlova wyszła nie z tej ziemi, mogłabym ją jeść co tydzień! Polecam Wam taką rozpustę:)

czas 3h

Potrzebujesz

Bezy

6 białek
300 g cukru pudru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki octu winnego
3 łyżki kakao w proszku
szczypta soli

Krem z maślanki

250 ml maślanki
250 ml kremówki
40 g cukru
5 łyżeczek żelatyny
1 łyżka ekstraktu waniliowego
maliny, jeżyny i listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

Maślankę podgrzać w rondelku (nie doprowadzając do wrzenia) i rozpuścić w niej żelatynę. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie porządnie ubić schłodzoną kremówkę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Delikatnie wymieszać z maślanką i odłożyć na 2 godziny do lodówki.

Białka z solą ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Po trochu dodać cukier, cały czas ubijając. Następnie dodać mąkę, ocet i kakao w proszku. Ubić na gęstą i błyszczącą masę.
Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia i narysować 2 okręgi o średnicy około 20 cm. Wyłożyć pianę łyżką na narysowane okręgi i wygładzić wierzch.
Suszyć przez około godzinę w temperaturze 110 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i suszyć jeszcze przez półtorej godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić bezy do ostygnięcia.

Krem z maślanki włożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć na pierwszy krążek bezowy (zostawić trochę kremu w rękawie na ozdobę wierzchu). Przykryć drugim krążkiem i ułożyć owoce. Pomiędzy owocami wycisnąć resztę kremu i udekorować miętą.

Smacznego!

studio kuchnia | Czekoladowa pavlova z maślankowym kremem