Cupcakes z kremem żurawinowym

Babeczki czekoladowe z nadzieniem żurawinowym,  udekorowane maślanym kremem mascarpone z żurawiną oraz posypane pokruszoną bezą.

studio kuchnia | Cupcakes z kremem zurawinowym

Mięciutkie i wilgotne babeczki czekoladowe z różowym kremem, naturalnie farbowanym! Tak jest, naturalnie! Barwienie żywności całkowicie mnie przeraża i dlatego próbuję tego unikać. Do barwienia tego kremu użyłam soku z duszonej żurawiny i wyszedł mi najładniejszy, różowy krem.
Choć podstawowy smak tego przepisu to te delikatne i czekoladowe babeczki, nadziewane dużą ilością słodko-kwaśnej żurawiny. To połączenie jest przepyszne!
Babeczki są słodkie,  idealne na nadchodzące święta, nie da się im oprzeć!

Cupcakes z kremem zurawinowym2

czas przygotowania 40 minut | 14 babeczek 

potrzebujesz

babeczki 

130 g mąki
40 g kakao
160 g cukru
45 ml oleju roślinnego
150 g jogurtu greckiego
1 jajko ‚zerówka’
100 ml mocnej kawy
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki wanilii
szczypta soli

krem żurawinowy z mascarpone

200 g żurawiny
200 g cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
100 g masła, miękkiego
100 g mascarpone, w temperaturze pokojowej
60 g cukru pudru
beza do dekoracji

Cupcakes z kremem zurawinowym4

przygotowanie

W dużej misce utrzeć jajko z cukrem, wanilią, olejem i jogurtem. Przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko wymieszać, dodać kawę, dalej mieszając. Przygotować 14 foremek na babeczki, równomiernie rozdzielić ciasto. Włożyć do piekarnika na 20-23 minut i piec w temperaturze 180 stopni.

Do rondelka wrzucić żurawinę, dodać cukier i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić przez 15 minut. Połowę żurawiny przetrzeć przez sito i odstawić do ostygnięcia. W misie miksera ubić masło przez około 10 minut na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodać cukier cały czas ubijając. Na końcu dodać mascarpone, przetartą żurawinę i sok cytrynowy, miksując jeszcze przez 5 minut do połączenia się składników.

Małym nożem wyciąć środek w każdej babeczce, napełnić otwory duszoną żurawiną, a następnie z powrotem zamknąć górną częścią. Gotowy krem żurawinowy umieścić w rękawie cukierniczym i wycisnąć na babeczki, posypać rozkruszoną bezą. Smacznego!!

studio kuchnia | Cupcakes z kremem zurawinowym