Ciasto z truskawkami

studio kuchnia | Ciasto z truskawkami

Ciasto bardzo smaczne, miękkie i wilgotne. Wszystko dzięki dodatkowi oleju i maślanki. Ciasto nie wysycha i jest niezwykle proste w przygotowaniu. Dekoracje zrobiłam z bitej śmietany i świeżych truskawek, przed podaniem skropiłam sosem truskawkowym. Uwierzcie mi, to proste połączenie jest niesamowite. Polecam!

studio kuchnia | Ciasto z truskawkami

potrzebujesz

ciasto

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

2 jajka
130 g  cukru
260 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160 g maślanki
90 g oleju roślinnego
starta skórka z 1/2 cytryny
1 łyżeczka wanilii
200 g truskawek, przekrojonych na pół

bita śmietana

250 ml śmietany kremówki
10 g cukru pudru
50 g truskawek do ozdoby

sos truskawkowy

5 truskawek zmiksowanych z 1 łyżką syropu z kwiatów bzu

studio kuchnia | Ciasto z truskawkami

przygotowanie

W dużej misce utrzeć jajka z cukrem do białości. Dodać olej i maślankę, wymieszać. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia oraz dodać wanilię i startą skórkę z cytryny. Wymieszać do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, przełożyć ciasto i ułożyć truskawki. Piec w temperaturze 180 st C przez 50-60 minut.

Po wystudzeniu, ubić śmietanę z cukrem pudrem, ozdobić ciasto i ułożyć truskawki. Podać z sosem truskawkowym. Smacznego!

studio kuchnia | Ciasto z truskawkami